Miałem kiedyś podobny problem z lampką ciśnienia oleju. problemem okazał się przepływomierz chociaż komputer go nie wykazywał.
Miałem kiedyś podobny problem z lampką ciśnienia oleju. problemem okazał się przepływomierz chociaż komputer go nie wykazywał.
olej i przepływomierz??????
dokładnie
tak spadał z obrotów że zapalała się lampka ciśnienia oleju. do wymiany miałem przepływomierz. na kompie diagnostycznym nic na to nie wskazywało...
aaaaa :)
to racja :)
Czyli rozumiem ze błąd ciśnienia oleju jest następstwem wygaszenia silnika a wygaszanie silnika to jakiś problem z paliwem (pompą, wtryskami)??
Mechanik tylko skasował błędy. Czyściliśmy czujnik ciśnienia oleju.
Dziwi mnie że ludzie mieli problem z ciśnieniem oleju ale nie wyłączało im to silnika.
Zajmę się teraz w pierwszej kolejności sprawdzeniem tematu paliwa, pompy, przepływomierza. Komputer tutaj coś pomoże ??? Czy trzeba element po elemencie prześwietlić??? Dodam że nie mam żadnych problemów z elastycznością silnika, pracą turbiny, zanikiem mocy. Auto sunie do górnych granic obrotów jak pocisk. Wszystko jest absolutnie OK jak z czasów kiedy było jeszcze ciepło.
---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:26 ----------
Oczywiście jak minie mu foch i w końcu zechce pracować jak należy a nie wyłącza silnika dmuchając na zimne
Sam widzisz że samochód idzie do górnych obrotów. przy niskich masz focha. stawiam na przepływkę. w tym wypadku komp nic nie wyświetli.
---------- Post dodany o godzinie 19:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:31 ----------
jeszcze jedno. kasowanie błędów nie jest jednoznaczne z ich zanikiem. dobrą opcją jest reset systemu do ustawień fabrycznych ale 99% mechaników tego nie robi. po co pozbywać się przyszłej kasy?
Dzieki za pomoc
Komunikat "low pressure oil" pojawiał sie bo był filtr paliwa do wymiany :]
Jak sie okazało silnik został wyłączany przez komputer czego konsekwencją był błąd w cisnieniu oleju dla kompa. Wymieniłam filtr paliwa i jest wszystko w porządku silnik nie gasnie nie musze wybierac sie do dealera.
Pozdrawiam