Czekam na dostępność 289 Alfa Rosso - jeszcze nie można zamówić, ale już niedługo... ;)
Printable View
Czekam na dostępność 289 Alfa Rosso - jeszcze nie można zamówić, ale już niedługo... ;)
Pytałem się 27 grudnia bodajże i jeszcze nie było.
W oficjalnym konfiguratorze juz jest:
http://www.alfaromeo.com/carconfigur...index.html#/2/
W oficjalnym konfiguratorze jest od dawna -za to nie ma połowy opcji i nie można wybrać silnika 1.4 MA. Ogólnie można go o kant tyłka trzasnąć ;).
A le rozmawiamy o Giuliettcie, a nie o MiTo
Komputer tak wskazuje bo pewnie taka jest ustawiona w jego sofcie minimalna wartość , po prostu nie pomyśleli ze ktoś będzie alfa jeździł aż tak EKO. A tak pozatym to ta cała jazda według wskazówek w trybie N jest po pierwsze nieopłacalna, po drugie strasznie mecząca.
Zrobiłem mały test Przejechałem trasę do pracy i z powrotem najpierw idealnie według wskazań w trybie N a następnego dnia (taka sama temp.) w trybie D swoim stylem ale niezbyt ostro, lecz i tak szybciej jak dnia poprzedniego
Średnie spalanie na trybie N 5,8 litra a w D 5,5 litra
Jazda według tych wskazówek to gnębienie auta i w przypadku podjazdu pod jakakolwiek górke powoduje strasze zuzycie paliwa
Też mam wrażenie, że w trybie D pali mi nieco mniej. Oczywiście spalanie zależy od stylu jazdy, ale przy podobnych stylach wydaje mi się, że w D pali mniej. Znaczy wartości mam dwa razy wyższe od twoich, ale tak chyba ma być. :cool:
Co do tego podjazdu, to czy nie jest tak, że przy wzroście obciążenia silnika każe redukować? U mnie każe. Ale jak się spokojnie przyspiesza, to sugestia wrzucenia wyższego biegu następuje już przy jakiś 1400 obrotach. Może to jest i eko ale do tego trzeba by mieć automatyczną skrzynię biegów.
Te wszsystkie wskazówki kiedy zmieniac bieg to jedynie.. wskazówki ;) Tak jak wspominacie, samochod nie jest w stanie odgadnac czy za chwile bedziemy wjezdzali pod gorke lub za 200 metrow staniemy na swiatlach. Dlatego jezdzic trzeba przede wszystkim z głową i po swojemu, a podpowiedzi auta traktowac jako opcjonalne ;)