No a ja posłuchałem kumpla i kupiłem dwie nowe tuleje do wahacza bo zużyte a mechanik mi mówi że cały wahacz do wymiany bo sworzeń wybity (nie kłamie, sprawdziłem po nim). Tulejki kupione na allegro i pewnie znowu tam powędrują... :)
Printable View
No a ja posłuchałem kumpla i kupiłem dwie nowe tuleje do wahacza bo zużyte a mechanik mi mówi że cały wahacz do wymiany bo sworzeń wybity (nie kłamie, sprawdziłem po nim). Tulejki kupione na allegro i pewnie znowu tam powędrują... :)
tanie wahacze, czy warto?
uczymy się na własnych błędach.
ostatniej wiosny zmuszony byłem wymienić dolny wahacz. wydałem jakieś 160-170 zł na chińską tandetę. zrobiłem na nim jakieś 2000 km. do momentu (przypadek) kiedy trzeba było zmienić gumę na przegubie wewnętrznym. podczas rozbierania zawieszenia, po odkręceniu dolnej nakrętki sworznia i lekkim podważeniu w górę wahacza - sworzeń wysunął się z gniazda!!! niewiarygodne???!!! a jednak.
konstrukcja zawieszenia pozwoliła uniknąć tragedii. przecież koło mogło się znaleźć pod progiem... na szczęście w 156 cały ciężar napiera na główkę od dołu. mam nadzieję, że wiecie o co chodzi.
sprzedawca reklamację uwzględnił nawet bez okazania paragonu. na dzień dzisiejszy mam zamontowany pełen zestaw wyższej klasy.
więc przestrzegam przed tanizną.
Ja wczoraj założyłem cały komplet wahaczy FAST + łączniki stabilizatora. Jeden łącznik padł już podczas montażu i trzeba było dokupic jeszcze jeden. Mój mechanik który to montował odradzał chińskiej tandety w przyszłości. Mam nadzieję że te zawieszenie wytrzyma z rok na Irlandzkich drogach i później Alfa wyląduje u jakiegoś rudzielca więc się tym nie przejmuję. Gdybym wiedział że będę tym autem jeździł dłużej to nigdy bym tego nie założył. Czytając opinie o tych wahaczach na forum to mogę się spodziewac szybko jakiś stuków. Następna będzie 159 i do niej tylko TRW.
FASTy jak najbardziej odradzam. Niby TRW są droższe od FASTów, ale w perspektywie czasu i tak wyjdą taniej!
Cholernie przydatny temat, bo akurat byłem na kupnie takiego zestawu:
http://autosklep24.pl/product_info.p...oducts_id/1085
firma FAST, ale teraz oczywiście odpada :)
A zestaw wahaczy TRW w takiej cenie to dobre rozwiązanie?
http://allegro.pl/wahacze-gorne-gorn...387310412.html
187/sztuke - nic nadzwyczajnego
zwykła dobra cena
ale zapytaj jeszcze "puotek" i powiedz że bocian ci pisał że będzie taniej
tyle że "monika tom" to prawie u ciebie więc wysyłka ci odpada i pewnie wyjdzie taniej ( p.s. brałem od nich - jest ok )
Tak jak koledzy wyżej radzą, kupię TRW w ASO Fiata u mnie oryginał mi proponują za 190 zł :) za sztukę.
nie najlepsze - przynajmniej nie tego co ja potrzebowałem :-)
posprawdzać zawsze warto
Ja mam od taniegoFiata kompletne przednie zawieszenie orginali .. i jak narazie miodzio
A zakładał ktoś z was wahacze firmy swag?