Mogę ją podnieść bez problemu.
Ma ktoś fotkę jak powinno wyglądać sprawnie?
Printable View
Mogę ją podnieść bez problemu.
Ma ktoś fotkę jak powinno wyglądać sprawnie?
Chrobotanie o którym Panowie mówicie to najczęściej jest winą wysłużonych przegubów, zwykle zewnętrznych. Jeżeli odgłos nasila się podczas skręcania lub ruszania przy skręconych kołach to nie należy głęboko szukać bo to wtedy pewny sygnał do wymiany przegubów.
Ja mam ten sam problem, stukanie przy prawym kole a szczególnie przy skręcaniu w prawo i jak naciskam na pedał gazu. Objawy się nasilają po mroźnej nocy, postukuje jeszcze na dołkach. Byłem dzisiaj u mechanika, przejechał się ze mną i stwierdził że to przegub, jutro wymiana. Mam nadzieję że dziwne odgłosy znikną.
No i mój problem powrócił.
Stukanie gdzieś w okolicy maski/kół przednich. Jednak zauważyłem, że podczas skręcania w prawo jest cisza. Tylko skręt w lewo lub podczas jazdy prosto dziwne metaliczne stukanie. Kiedyś miałem bardziej chrupotanie.
Ja też tak miałem. Wpadłem w dziurę i coś mi zgrzytało w kole i samo siebie przestało i teraz znowu powróciło. Dzwoniłem do znajomego mechanika i powiedział mi że jeżeli zgrzyta mi przy skręcaniu to przegub zewnętrzny. Mam do was pytanie jakiej firmy mam kupić ten przegub , bo mój znajomy nie zajmuje sie alfami i po prostu nie wiedział. Może ktoś wie jakie są zakładane na pierwszy montaż ??
U mnie zgrzyta albo i puka nawet podczas jazdy na wprost, a na skręcie w prawo w ogóle.
Mi raz też zgrzytało na w prost ale to tylko raz potem widocznie się ułożyło po trafieniu nie chcący na jakąś dziurę. Mój znajomy mechanik powiedział ze jeśli tylko czasem zgrzyta przy skręcaniu to znaczy ze przegub pada , a jeśli zgrzyta w trakcie jazdy na w prost to znaczy ze jest na wykończeniu i trzeba go jak najszybciej wymienić ( nie chce nikogo wprowadzić w błąd ale w moim przypadku to by się zgadzało ) Dla tego ponawiam pytanie o producenta dobrych przegubów.
Myślę, że Holzer to niezła marka.
Pozdrawiam.
- Rafał
Kolego you, co do łapy silnika to poprostu Ją wymień, koszta to 100 zł łapa wymiana też śmiesznie prosta a u mechanika też za grosze, to RAZ.
DWA, pojedź na diagnostyke sprawdzą Ci za 20-30 zł pierw zawieszenie, i też pojedź sprawdzić poduszki pod silnkiem, możesz mieć je już ładnie zużyte lub jedna uszkodzona i wtedy objawy są takie a nie inne i radze Ci to prędko sprawdzić bo możesz mieć nie ciekawy przypadek jak Ja że się cała urwie i silnik urwie Ci przeguby itp :)
Jeśli wymienisz łape, sprawdzić zawieszenie i poduszki i wszystko będzie ok to pozostaje nic innego jak przeguby, ciężko dojść do tego który to no ale innych pomysłów już nie ma, co do łożyska kół... to raczej nie to przeważnie objaw jest troche inny
Co do przegubów to przy jeździe na wprost tj wewnętrzny, skręcanie - zewnętrzny. Ale jak są już w miare zużyte to nie ma znacznie, mi padł wewnętrzny to przy skręcaniu było jeszcze gorzej ;)
Sprawdzić przegub możesz tak, gaz do dechy i jak zgrzyta to dajesz na luz i jeśli już nie zgrzyta to pewnie przegub, no i takie testy robisz przy skręcaniu lewo, prawo itd. No ale tak jak pisałem dojść do tego który to jest troche ciężej, sprawdzić możesz czy wszystkie osłony przegubów są ok i czy jakaś nie ma malutkiego rozcięcia itp jeśli ma to już wiesz który to