-
Koledzy ja mam Alfe z 2004 roku i mam taką rurkę pod spodem na środku auta u mnie dym z tej rurki zaobserwowałem jak przejade krótki odcinek drogi 1 km i zgaszę auto. Wtedy leci z tej rurki biały dym. Jak wiem jest to normalne bo auto ma zabezpieczenie przeciw dostawaniu się oparów paliwa do atmosfery i są dopalane resztki paliwa z tąd ten dym.
-
Kolego JanCzyzewski masz po prostu dodatkową nagrzewnicę
Tyle mówi instrukcja na ten temat:
"NAGRZEWNICA DODATKOWA
(wersje JTD z klimatyzacją dwustrefową)
Samochód wyposażony jest w nagrzewnicę dodatkową, która umożliwia szybkie
osiągnięcie temperatury i komfortu w samochodzie podczas chłodnych dni.
Nagrzewnica funkcjonuje przy silniku uruchomionym, gdy temperatura zewnętrzna jest niższa od 20 ºC, a silnik osiągnął normalną temperaturę pracy.
UWAGA: Gdy silnik pracuje na biegu jałowym i samochód stoi, możliwa jest emisja dymu i spalin w pobliżu wylotu specyficznej rury wydechowej nagrzewnicy nie należy tego traktować jako anomalii."
-
dzieki za informacje pewnie tak jest bo cztalem w instrukcji mam coś takiego, ale jak by nie patrzył to są dopalane resztki paliwa po zgaszeniu samochodu.
Kolego jak masz chwile czsu możesz opisać działanie gdzie to sie spala które paliwo bierze i gdzie nagrzewa silnik wiedzy nigdy za dużo. Zycze pomyslności w 2009 roku.