Dźwięk panewki przypomina dźwięk uderzania młotkiem w silnik i oczywiście głównie słyszalny jest z dołu silnika.
Printable View
Dźwięk panewki przypomina dźwięk uderzania młotkiem w silnik i oczywiście głównie słyszalny jest z dołu silnika.
TS niestety jesli nie mial juz wymienionych to bedzie wymieniane mial na pewno,jedynie slusznie test cisnienia oleju da jakis poglad na stan i ewentualnie zdjecie miski i wymiana jesli sie stwierdzi jakies nieprawidlowosci.Generalnie zadnych objawow jak np w polonezie nie ma.Klekot i po sprawie w najlepszym przypadku szlif i dalej ale czasem zmiana walu.Niestety nie jest utwardzony jak w starym TS 8V i panewki sa tez sredniej jakosciz domieszka aluminium.Sputter bylby lepszy niedostepny jak na razie dla tego silnika.Ewentualnie za 400zl komplet korbowych kiedys uslyszalem z trojwarstwowej tasmy
Zrób płukanie silnika przy okazji. Spróbuj też kilka razy przeciągnąć do 6000 obrotów. Czasami pomaga na "zawieszoną" szklankę.
Z tym płukaniem silnika to bym uważał... Znam przypadki że po takiej płukance silnik się rozszczelnił. Auto ma już pewnie swój przebieg. No ale decyzję pozostawiamy właścicielowi :D
A jaki olej lejesz do swojej Vki?
A tak teraz mi się przypomniało. Czasem z prawej strony na dole nie ma pompy oleju?
Płukanki robił nie będę:) Od półtora roku jezdze na Valvoline 10w60 (wczesniej był 10w40), polecam.
Sprobuje ustalić okolice klekotania jak się powtórzy...
Przypomniało mi sie ze na postoju, po przegazowaniu (ok 4 tys) klekotanie potrafi ustac. Zrobiłem tak raz bo wole mieć pewność co to jest:)
na zawieszoną szklanke jest takie preparat do oleju
nie pamietam nazwy, ale pomaga, mi sie kiedyś zawiesiła w silniku omegi, V6 24 zawory, i jedna szklanka stukala, raz bardziej raz mniej, czasami wcale, po tym preparacie i przejachaniu jakis 2 tys km stukanie przeszło. Kolego na ciepłym silniku stuka ciszej? u mnie tak było. na ciepłym cichło a czasem całkiem znikało.
Sprawdzić ciśnienie oleju może każdy kumaty mechanik, kwestia podłączenia manometru.
Szklanke można sprawdzić osłuchując silnik stetoskopem, zresztą jeśli to nie szklanka to też powinno odpowiedzieć w któm miejscu stuka najbardziej.