-
przerabiałem u siebie wymianę nagrzewnicy. objaw miałem taki sam parowanie, nieprzyjemny zapach etc. oryginalną nową nagrzewnicę udało mi się nabyć za 250zł (mam możliwość załatwienia wszystkich części oryginalnych z fakturą z duzymi upustami) ale wracając do tematu ... to przed wymianą nagrzewnicy zapewniano mnie że trzeba zdjąć całą deskę rozdzielczą ... jak się okazało w serwisie nie ma takiej konieczności ... szybciej można się dorbać z komory silnika ... wyjmując kolektor ssący i ściankę grodziową na której są bezpieczniki etc w podszybiu ... po wyjęciu nagrzewnicy nie myślałem że jest tak bardzo zgnita. Faktycznie nie ma tam jakiegoś wielkiego wycieku ale to co się z niej wydobywało zasychało na niej podczas pracy nawiewu i moczyło się podczas postoju i tak na zmianę przez dłuuuuugi czas w związku z czym na nagrzewnicy osadził się kamień jak w czajniku cała była zalepiona obślizgła i wyglądała masakrycznie jak sobie pomyślę ile wdychałem tego syfu to żałuję że nie podjąłem szybciej tematu wymiany.
cała wymiana kosztowała mnie 650 + nagrzewnica 250 ale było warto ... cena dość wysoka za robociznę ale przy wyjęciu nagrzewnicy trzeba rozszczelnić klimę więc 150 w tej cenie to nabicie klimy i przy okazji wytrzeć wszystko i odgrzybić bo tam jest istna malaria więc jakies środki chemiczne też w tym są. wszystko trwało jeden dzień i powiem ze teraz wszystko działa jak należy w samochodzie przyjemnie nie ma zapachu który wnerwiał i szybki są zawsze suche.
nie ma co stosować uszczelniaczy bo to nic nie da. zamuli tylko układ auto może się przegrzewać latem, pompa się zamuli itd.
nie słuchaj tez opinii że jak masz sucho w środku to znaczy ze ci nagrzewnica nie leci ... ja miałem suchutko a w środku nagrzewnicy gluty kamień zgnilizne ahhh szkoda gadać
pozdrawiam i życzę szybkiej naprawy
-
dzieki kolego ,musze powazniej wziac sie za temat ale to kiedy znajde chwile wolna pozdrawiam
-
niema innej metdy na ta dolegliwosc?