No właśnie ten minus u mnie też za każdym razem daje dupy a jest wyczyszczony na połysk tak samo zacisk jak i klema. Nie wiem może AKU już siada i nie ma odpowiednich potencjałów na zaciskach bo to mi tak wygląda.
Printable View
No właśnie ten minus u mnie też za każdym razem daje dupy a jest wyczyszczony na połysk tak samo zacisk jak i klema. Nie wiem może AKU już siada i nie ma odpowiednich potencjałów na zaciskach bo to mi tak wygląda.
Wyczyść przewody zasilające rozrusznik i masy silnika. Może tam coś zaśniedziało i dlatego po wyczyszczeniu problem na klemie powraca. Jeżeli nic nie da podmień aku.
zamiast zgadywac czy aku czy rozrusznik moze poprostu na chwile wsadz inny aku albo sprobuj po kablach odpalic
Po kablach odpalać to bez sensu bo to nie zawsze się zdarza, już lepiej podmienić AKU. Dziś podjechałem do firmy Stanfex sprawdzić wydajność akumulatora, Pan stwierdził że AKU jest "lekko niedoładowany", lecz jego sprawność spadła, z deklarowanego prądu rozruchowego 620A jaki jest na obudowie wg normy EU, pozostało 300A. Pan podłączył imitator rozrusznika do AKU i w momencie rozruchu napięcie na AKU spada do 9.5V. Zaś napięcie ładowania z alternatora jest w porządku, przy klimie 13.9V, bez klimy ok 14.2V czy jakoś tak, na światłach jest podobnie.
Dziś podmieniam akumulator na nowy Centra 60Ah/600A i zaobserwuje co się zmienia.