-
odpowiedź na pytanie pomocnicze: reflektor da się rozłożyć w sposób taki, że szkło odkleić od reszty obudowy i wtedy szmatką przetrzeć. Jak to zrobić? Niektórzy polecają piekarniki ale ja to zrobiłem opalarką, podgrzać lampę gdzie jest spajana i delikatnie podwadzać np nożem, oczywiście wcześniej pościągać metalowe złaczki. ps nie czyścić odbłyśnika żadnymi płynami (nawet do mycia szyb) bo ściera się i lampa do wyrzucenia.
-
ja to zrobiłem najzwyczajniej w świecie, podważyłem płaskim śrubokrętem. schodziło trochę mozolnie ale dało rade. Klosz szklany myłem 2 razy w ciepłej wodzie z płynem, resztki silikonu czy tej pasty rozpuszczalnikiem by zeszła. Sam odbłyśnik umyłem delikatnie płynem do szyb i ścierką z mikrofibry by go za brutalnie nie potraktować a i to czasem nie pomogło bo gdzieś tam kawałek wielkości główki zapałki się wytarł :x ale wyczyściłem oba. plusy takie, że w świetle dziennym już widać różnicę, minusy są ogromne bo połamałem manualną regulację i dupa blada. świecą trochę kiepsko a muszę znów coś z tym zrobić bo przegląd do listopada :P
-
okej, czyi tego ruchomego elementu odpowiedzialnego za regulacje wysokosci oswietlenia nie da sie po prostu wyjac, wsadzic lape i umyc szklo od wewnatrz?
No to doopa, zapowiada sie wydatek na nowe reflektory , i teraz pytanie pozostaje czy w komplecie z migaczami czy nie, bo pewnie roznica w czystosci bedzie wrecz nieestetyczna... ;)
-
nie wiem czy różnica będzie aż tak duża, bo ani kierunkowskazy, ani lampy przednie nie są z gładkiego szkła, także nie powinno aż tak się to odróżniać.
-
Okej,bede z tematem jutro walczyc.
Czym sklejaliscie szklo do plastiku przy skladaniu?
2 skladnikowym POXIPOLem?
Martwi mnie troche fakt bladego jak mleko od wewnatrz jednego reflektora, dziwnie brudny, na bialo? Mam nadz.ze to szklo nie ma folii w srodku, ktora wyszla na wierzch....
-
Ja sklejałem szkło przezroczystym silikonem. Nie używaj do tego kleju.
-
Dlaczego nie uzywać kleju?
Silikon kojarzy mi sie bardziej z uszczelniaczem a nie czymś co łączy 2 struktury.
Zawsze można połączyć poxipolem i jak wyschnie na zewnątrz pojechać np. silikonem silnikowym...
Jesli nie to jaki klej polecacie konkretnie ?
-
Plastik ze szkłem łączony jest za pomocą metalowych spinek więc wystarczy że dasz silikon. Jak użyjesz kleju to później może być trudno rozebrać lampę.