Lepsze to niż Alfa w klekocie rolniczym ;]
Printable View
tylko 2.4 20V M-Jet
Ale kolega nie chce kupować TS tylko v6 a ten z kolei przepięknie brzmi :)
Mnie instalacja wyniosła 2800zł, Grube przewody od gazu, parownik z zapasem mocy (gdyby mnie kiedyś naszło na 3.0) :) nie odczuwam żadnej różnicy pomiędzy gazem a benzyną! Spalanie w mieście przy spokojnej jeździe 13.5-14 zimą, przy deptaniu nigdy nie przeszło więcej niż 17. w trasie na 6 biegu i prędkościach 100 - 130 /9.5-10L. przy 170 11.5-12 L
cena gazu w tym momencie to połowa ceny benzyny u mnie na stacji dzisiaj było 2,5zł , czyli przy deptaniu w mieście koszt 100 km to 2.5X17=42.5 zł
Na gnojówce 8 litrów minimum spali czyli 8 X 4.7 =37.6 zł a nie wiem czy jak nie będziesz deptał non stop czy nie zechla więcej.
W tych przypadkach mamy 5 zł różnicy na sto kilometrów, ale wrażenia z jazdy V6 są bezcenne.
Koszty eksploatacji V6, najdroższym kosztem będzie rozrząd ( części z wymianą okołó 1000zł), przepływomierz jak strzeli to wydatek od 550 - do 800zł. Sonda, jeśli jest jedna to 300, jeśli 2 to 500zł.
Do tego dodać oczywiście olej, którego wchodzi prawie 8L.
Ale to w zasadzie wszystko co może Cię czekać przy silniku V6
W dieslu mogą Ci dojść dodatkowo problemy z turbiną, wtryskiwaczami(które są dość drogie)
Ja bym polecał V6 w gazie, ale pewnie zaraz odezwie się posiadacz JTD i powie że jego lepsze :)
Jak chcesz sprawnie się poruszać to zapomnij o dieslu 1,9. Jak to ktoś kiedyś powiedział " życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem" i też tak uważam. Nie ma to jak benzynowy silnik.Cytat:
mam jednak dylemat pomiędzy dieslem a V6 w gazie. Chcę, żeby auto nie spowodowało u mnie kryzysu w portfelu, a jednocześnie chciałbym, żeby potrafiło pokazać pazury, to jest aby było zrywne i nie sprawiające problemów przy wyprzedzaniu. Prosiłbym, aby zainteresowani wypowiedzieli się na temat, jaką jednostkę wybrać
Ten diesel 1.9 JTD jak ma 150km nie jest taki zły i nie objechał byś go tak łatwo swoim 2.0 TS. Jak miałem jeszcze filtr DPF w Vectrze i brat nią jechał za mną to go delikatnie odchodziłem swoją 145QV a teraz byłoby ciężko
pewnie było by ciężko ale dwulitrowego diesla bmw 150 km to bez problemu. z alfą z tym silnikiem sie nie mierzyłem jeszcze. Jeżeli taki silnik wchodzi w rachubę w rozważaniach to chyba jest dość przyzwoity i ma dynamikę na dobrym poziomie. Nie znam się na autach na gnojówkę zawsze od nich stroniłem ale może jednak są coś warte.Cytat:
Ten diesel 1.9 JTD jak ma 150km nie jest taki zły i nie objechał byś go tak łatwo swoim 2.0 TS.
Tak jak kolega wyżej pisał "życie jest za krótkie...". Kupuj to co ma kopa i sensowną kulturę pracy, czy będzie to V6 w benzynie, czy R5 w dieslu - będziesz zadowolony
Bierz V6.