Odpalenie z rana, odczekanie 10 sek i ruszenie, utrzymywanie obrotow w okolicy 2.5 tys na 3 biegu, temperatura na zewnątrz 0st. po ok 2,0 - 2,2 km przeączenie na gaz nieodczuwalne w pracy silnika, temp. ustawiona na 30st. i wszystko ok.
Printable View
Odpalenie z rana, odczekanie 10 sek i ruszenie, utrzymywanie obrotow w okolicy 2.5 tys na 3 biegu, temperatura na zewnątrz 0st. po ok 2,0 - 2,2 km przeączenie na gaz nieodczuwalne w pracy silnika, temp. ustawiona na 30st. i wszystko ok.
To ja musze niestety dlugo poczekac aż zalaczy sie instalacja ... u mnie nawet nie ma opcji zebym ruszyl po 10 sek wtedy musialbym zrobic z 10 km chyba zeby zalaczylo sie lpg :) , zastanawiam sie czy pojechac do gazownika i zmeinic temp na minimalna 30 stopni czy kupic jakis pokrowiec na reduktor ... podobno skraca czas przelaczenia na lpg o jakeis 30 % ,ale nie wiem czy podczas mrozow - 10 i - 20 ma to jakiś sens. Uzywal ktos takiego pokrowca kiedys ??. Czy to pic na wode fotomontaz ? . Przy obecnych temperaturach musze przejechac ok 4 , 5 km minimum aby zalaczyla sie instlacja lpg.
Osłona reduktora to dobra sprawa bo jesli jest zamontowany blisko przodu auta to podczas jazdy chlodzony jest powietrzem i dlugo sie nagrzewa a tym samym pózniej przełącza na lpg, wiec napewno to Ci pomoże. Na próbę możesz sobie osłonić jakąś tekturką i zobaczysz różnice.
No mialem pomysl zeby go owinac jakas folia czy materialem chociaz na probe ale jakos marnie mi sie to widziało ... Ale z ciekawosci sprobuje cos wyrzezbic niebawem :)
Do wykonania osłony reduktora zastosowałem plexi ,bardzo fajny materiał przy pomocy opalarki daje się świetnie formować.Po wykonaniu osłony zdecydowanie szybciej przełącza się na gaz.
ocieplenie reduktora ma sens :) szybciej się nagrzewa gdyż zdecydowanie mniej ciepła do otoczenia oddaje co za tym idzie szybciej się rozgrzewa i niższej temperatury płynu trzeba do rozgrzana parownika i czujnika temperatury
w zeszłym roku miałem powiedzmy 3/4 parownika owiniętego jakąś watą do ocieplania i efekt był zauważalny na plus oczywiście