-
Nie oszczędzaj na rozrządzie bo naprawa silnika to poważne koszty. Kupuj w miarę możliwości i oczywiście zasobności portfela z jak najwyższej półki i powie Ci to każdy kto ma Alfe. Wariator to urządzenie odpowiadające za zmienność faz rozrządu ;) Kupisz go np tu:
http://www.fiat-lancia-alfa.pl/ lub jak dobrze poszukasz to wynajdziesz w "bazar". Pamiętaj aby kupować wariator PO ZMIANOWY!
EDIT:
http://www.fiat-lancia-alfa.pl/waria...win-spark.html ooo takie cudo ;)
-
A konieczna jest taka wymiana, i kupno tego przy zakupie auta ? :D
Moge to zrobic w pozniejszym czasie?
-
pierwsza zasada jezeli szukasz oszczednosci to to auto nie jest dla ciebie ,rozrzad musi byc zrobiony na najlepszych czesciach wlacznie z pompa wody ,wariatorem olej jeden z lepszych musisz wlac volvoline ,motul ,gtv to nie opel mimo ze malo kosztuje to 2 razy wiecej kosztuje utrzymanie takiego cacka oczywiscie jak chcesz jezdzic i nie narzekac ,nie chce cie przestraszyc tylko musisz byc swiadomy ,ze takie rzeczy jak przeplywomierz powietrza ,sonda lambda kosztuja sporo i zawsze powinno kupowac sie oryginalne co wiaze sie z wydatkami nie malymi
-
Jeśli wymieniasz rozrząd to koniecznie kpl czyli paski napinacze POMPA WODY i WARIATOR. Oczywiście do tego nowy olej z filtrami inaczej cała wymiana nie ma sensu. To kiedy wymienisz zależy tylko od Ciebie ale generalnie robi się to od razu po zakupie
Kolega mnie ubiegł...
Powiem Ci tak, wymiana/naprawa zawieszenia tylnego w Gtv to koszt OD 600zł
- miska olejowa 800zł + olej
- pompa wspomagania to jakieś 600zł chyba że kupisz tanie dziadostwo za 250 a którą wymienisz po 20tyś km
- tarcza hamulcowa 1 szt to koszt ok 100-300zł w zależności co chcesz kupić
- amortyzator tylny 1 szt ok 400zł (sasch)
- pasek wspomagania 60/70zł
Ogólnie rzecz biorąc, AR to nie samochód który jest tani i tak samo tanie są naprawy. Jest niewielu dobrych fachowców, którzy potrafią coś przy nich zrobić. Chcesz oszczędne auto nie wymagające dbania kup nowe albo pancerwagena
-
Ja to wszystko rozumiem :)
Poprostu chce sobie policzyc co i jak :)
Dziekuje za pomoc, po autko wybieram sie na ogledziny w sobote, zrobie relacje co zostalem na miejscu.
Jesli mowicie ze 2tys musze miec odlozone - to tak bedzie.
To nie jest tak ze nie dbam, ba wrecz przeciwnie - nie zamierzam oszczedzac. Zrobie to co trzeba, bo ten kto kupuje i robi cos tanio, to poprostu robi to 2razy.
Orientujesz sie moze, ile kosztuje sprwadzenie auta w ASO?
-
ciezko powiedziec pare lat temu placilem w Katowicach 200zl, moge ci pomoc w ten sposob auto jest z Krakowa w Krakowie jest warsztat w ktorym ja wymieniam rozrzady w moich samochodach mozesz tyrknac do nich moze ci pomoga www.alfaserwis.com.pl
-
Czesc, jeszcze mam takie pytanie. Kolega wyzej napisal ze do auta powinnien byc jakis masterkey bordo - oprocz 2 kompletów kluczykow, co to dokladnie jest? No i karta kodów - po co ta karta? Jest tam radio ktore moze sie zablokowac czy cos takiego? Czy ta alfa ma "wyswietlacz" ktory pokazuje spalanie w danym momencie, lub srednie?
Pozdrawiam
-
ja mam do sprzedania zadbany egzemplarz ale 2,0 V6 Turbo, za 16500 ale u mnie wkładu własnego mieć nie musisz bo wszystko zrobione, wrażenia z jazdy pewnie inne przy 202 km :D pozdrawiam
-
V6 jednak silniczek jest dla mnie "zbyt duzy" :)
Widzialem chyba Twoje ogloszenie na allegro.
Swoja droga, powie mi ktos cos na temat tego "MASTERKEY" i tych kodów? (2 posty wyzej pisalem)
-
Oj... zbyt duży to on na pewno nie jest i możesz mi wierzyć lub nie ale gdybym na dzisiejszy dzień miał wybór między TB a TS nawet bym się nie zastanawiał i brał TB.
Wracając do Twoich pytań. Karta kodów to takie cóś gdzie masz podane hm.. jak by to nazwać... odpalenie silnia awaryjnie gdy zablokuje Ci się IMO, sprawa z kluczykiem ma się dość podobnie. Jest on po to by wczytać na nowo ustawienia/kody IMO do ECU, prawie na pewno Ci się nie przyda przez cały okres użytkowania ale z drugiej strony warto mieć jeśli jest taka możliwość. Co do wyświetlacza podającego spalanie i inne przerażające historie (szczególnie gdy się jeździ do 6000obr/min) - czegoś takiego nie ma. Po co w samochodzie sportowym taki gadżet? Kupując 2.0TSa już Ci mogę powiedzieć, ze przy jeździe "po dziadkowemu" spalanie zejdzie Ci do ok 8.5l/100 a przy deptaniu... 16?18?25L/100km? nie wiem nigdy nie sprawdzałem, zresztą mijało by się to z celem :D