A skąd ta wiedza? Silniki raczej różne :)Cytat:
Napisał pedro220
Printable View
A skąd ta wiedza? Silniki raczej różne :)Cytat:
Napisał pedro220
Cytat:
Do 2.5V6 i 3.0V6 pasuje wklad od Astry 1.7 Dıesel
do kupıenıa w ıntercarsıe za ok 300zl
numer obudowy 0281 002 180
numer wkladu jest F00c 2g2 030
Polecam lekture http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=2449 tam wszystko pisze :)Cytat:
Napisał ozzy
Szkoda że nie wiedziałem wcześniej, nie kupowałbym używki :(
Ale dziękuję, cenny link.
Kurcze nie chce twierdzic ze ktos tu cos lekko przesadza bo moze ...wszystko jest mozliwe ale jezdze 2.5 v6 i spalanie zedu 13 litrow to na prawde niezly wyczyn i to tylko jesli mowimy o jezdzeniu glownie poza miastem w miescie pali mi 17-20 fakt noge mam ciezka ale co tu bedziemy filozofowac wraz z zakupem swojej Niuni dostalem ksiazke obslugi i w niej producent podaje - MIASTO 16.4 wiec sory ale tak jest i naturu nie da sie oszukac Panowie
w ASO kupiłeś (zaproponowali Ci) używkę? :DCytat:
Napisał ozzy
No i dostałem po uszach :>>>Cytat:
Napisał marekm
A co do spalania, Opole jest fajnym miastem, korków mało, drogi w niezłym stanie, spalanie stąd mniejsze. Jak jeździłem po w-wie to rzeczywiście sięgnęło wartości 16L przy ostrożnym naciskaniu pedału gazu.
To ja mam posutą chyba v6 bo pali ok 12 w miescie a w trasie 8-9.
A co do gazu to pewnie sekwencja V6 nie zaszkodzi o ile będzie to dobra instalacja.
Ja kupilem alfę zagazowaną w ASO i to byla największa pomyłka w moim życiu.
Założyli tam coś co się nazywa tartarini i podobno poprzedni właściciel zapewniany był o tym, że jest to sekwencja. W rzeczywistości założyli tam wtrysk gazu tzw. ciągły. Opiera się to na 4!!! silniczkach (coś w rodzaju silników krokowych). Nie znalazl się jeszcze na śiwecie mózg który by to ogarnął. Efekt był taki że:
a) samochód reagowal na gaz z opóźnieniem (dość znacznym) co powodowalo szarpanie
b) na wolnych obrotach samochód gasł (trochę denerwujące jak akurat redukujesz bieg, skręcasz i tracisz wpomaganie hamulca i kierownicy....).
c) strzały w dolot spowodowane złą konfiguracją instalacji doprowadziły do zniszczenia przepływomierza (wszyscy wiedzą ile on kosztuje do V6)...
d)spalanie wynosiło 17-18L/100km
e)jedyny serwis w Warszawie nie wiedział co jest nie tak więc zaproponowali mi wymiane wszystkich 4 silników krokowych 200,- każdy (padają co 20-50 tyś km zależy to... własciwie nie wiadomo od czego) a jeśli to nie pomoże regeneracje reduktora (był 15 tyś po regeneracji) w cenie chyb 450 albo 500.
Sam sie bie pytam gdzie tu oszczędność...??
Obecnie jeżdże na benzynie dokładam 100 miesięcznie i jestem szczęśliwym człowiekiem.
Juz po zabiegu , od 4 tygodni pomykam na lpg ...
> Spalanie 15/19 l na sto , w zaleznosci od stylu ... po miescie , bo w
> trasie nie mam jak sprawdzic ...
> Dla ciekawskich danych tech ....
> Reduktor : Tomasetto - Arctic .
> Zawór : Valtec
> Wielozawór : Tomasetto
> Obudowa : Bormech
> Komputer : Stag 300
Nie odczulem spadku mocy , ale ulge w kieszeni ...
No i po testach ...
Polecialem dzis katowicka do Czestochowy ... Spalila mi w trasie 16llpg/100 .
Lecialem 140-180 , a nawet przez chwile 220 ...
Niestety nie mam jeszcze przeprogramowanego kompa , ustawienia wtrysku byly optymalne dla popsutego przeplywomierza i termostatu (ktore zostaly wymienione ), po zmianie ustawien spalanie powinno spasc ...
Co do przeplywki ...
Kupilem boscha dla astry za 410 w intercarsie , i rzeczywiscie NUMERY KATALOGOWE dla przeplywki od Alfy sa identyczne ... Fajna ta polityka Boscha ... :DDD
To tą gazownie załozyli Ci za darmo????Cytat:
Napisał Efkwadrat