i dostałeś mandat za wolną jazdę i blokowanie pasa ruchu ;)
Printable View
panowie, boxer 1.6 pali w trasie od 7 do 9 nawet (jak za ostro pojedziecie na dłuższym odcinku), przy normalnej jezdzie spali od 7 do 8. W miescie ciezko zejsc nizej 10 ale 13, czy 15 to nosens. Powinno byc srednio 10 do 11 w miescie.
ja swoim 1.6 boxer nigdy w mieście nie zszedłem poniżej 11l mimo usilnych starań. Co ma termostat do spalania i jak ustalić czy jest do wymiany?
Jeśli silnik niedogrzany to ecu podaje wzbogaconą mieszankę.Niech silnik się rozgrzewa na postoju.Jak węże od chłodnicy(i w rezultacie ona sama) cały czas mają taką sama temp. jak silnik to termostat nie zamyka się.Chłodnica powinna się zaczynać rozgrzewać w okolicach 86st.C.Albo jak będziesz miał go w ręku to dmuchnij w wylot na chłodnicę, jak nieszczelny to do zmiany.
mi sie udało moim w trasie zejsc do 6,5l:D:D sam sie zdziwilem. ale przez 400km predkośc caly czas od 90 do 110km/h
jazda po miescie to juz inna bajka ale tez jeżdząc do 3k zszedlem do 8,5. no a jak sie mu da w palnik to łyknie tyle ile wlejesz nawet udalo mi sie 16,5 na 100km;p;p ale srednia w miesiacu wychodzi mi miedzy 9 a 10,5l. wiec niema zle.
zazdroszcze ;) a w ogóle jak to obliczacie? ja robie tak : tankuję do pełna(dosłownie aż zobaczę paliwo przy krawędzi wlewu), zeruję licznik, jeżdżę do zapalenia się rezerwy, gdy pali się już to znów tankuję do pełna. Liczba wlanego paliwa dzielona na kilometry mnożona razy 100 np. 41litrów / 375km x 100 = coś tam coś tam :)
przypomniało mi się coś ;) przecież uczyłem swoją kobietę jeździć a ona dopiero uczy się ruszać, po godzinnej praktyce ruszania opanowała jazdę na 2biegu, trzeciego się boi wbić bo to za szybko :P ale ładnie jej to zaczyna iść :) co do tematu to myślę, że tu mi trochę (nawet więcej) paliwa poszło :)
tak jak ty robisz moze byc i jak najbardziej poprawie:) ja zwykle robie podobnie tylko ze tankuje pod korek potem 100km i znow pod korek:)
Trasa 9 miasto latem 10 zima do 12 w miarę oszczedna jazda, hamowanie silnikiem gdzie się da, Dodam że to Lpg ale do kalkulacji wliczam także benzyne. naprawde kolego nie masz się czym przejmowac, tyle boxerki palą a Ty jeszce smigasz po takim miescie jak Wrocław. Chcesz lac mniej zmien auto, bolesna prawda :) albo załóż gaz choc bokserki tego nie lubia. Pozdro!!!