Mam do Was pytanie, czy orientujecie się czy owy samochód ma dwu-masowe kolo zamachowe?
Pomyłka literowa peenbe
Printable View
Mam do Was pytanie, czy orientujecie się czy owy samochód ma dwu-masowe kolo zamachowe?
Pomyłka literowa peenbe
Oczywiście że posiada owe koło, dlatego pisałem Ci że przy oględzinach powinieneś zwrócić uwagę na dźwięki metaliczne przy odpalonym samochodzie, wysłuchiwać dźwięków (bardziej nawet wibracji) przy zapalaniu/gaszeniu samochodu, osłuchać samochód podczas jazdy przy zmianie biegów.
Zużyty/zużywający się dwumas charakteryzuje metaliczny dźwięk wydobywający się z okolic skrzyni, słyszalny jest podczas zmiany biegów przy jeździe poniżej 2000obr, czasami przy zmianie biegów z większego na mniejszy słyszalny jest stuk ze skrzyni. Odczuwalne są również mocne wibracje całej budy, ale nie zawsze.
Pozdrawiam
Weź sobie poprawkę tylko na to, że diesel nigdy nie będzie gasł ani się uruchamiał bezwibracyjne jak silnik benzynowy.
Każdy samochód używany jest po jakimś przebiegu i na to też trzeba brać poprawkę. Najważniejsze co do dwumasu to brak "telepotania" przy ruszaniu i jakichkolwiek stuków przy zmianie biegów. Na postoju jak wciskasz i puszczasz sprzęgło i wydobywa się tykanie to jest już jego końcówka. Pedał sprzęgła ma chodzić lekko, bez żadnych luzów. Kierownica przy rozgrzanym silniku nie ma prawa znacznie wibrować nawet przy JTD 8v.
Sprawdź czy masz org. akumulator, bo jak wymienili na jakieś padło to kolejne 600 zeta nie twoje, Na oponkach możesz zbić cenę, jeśli są stare. Przecież nie będziesz wracał na takich... I od razu mów, że wracasz właśnie z oględzin identycznej alfy. Sprawdź czy masz org. dywaniki, czy działa regulacja reflektorów na tym też można dużo zbić.
Doskonale wiem o tym bo posiadam obydwa silniki :) I jeżdżę nimi na co dzień.
---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 17:06 ----------
Dziękuję Wam za tyle porad, mam nadzieję że one mi pomogą w podjęciu decyzji czy stać się posiadaczem Alfy. Mam też nadzieję, że o żadnej z nich nie zapomnę. Naprawdę Wam dziękuję