Błagam... - jeżeli taka jest praktyka to proszę o zdjęcie brązowego zródła światła. Czekam niecierpliwie....
Printable View
Ja u siebie w alfie zmieniając kolor podświetlenia zegarów w ogóle nie demontowałem tarcz, wlutowałem tylko niebieskie diody superflux w miejsce fabrycznych żarówek. Tarcze nie świecą bardzo mocno, tylko umiarkowanie, nie oślepiają w nocy.
Mylisz pojęcia - powtarzam więc, że nie chodzi o barwę źródła światła (długość fali), ale o światło widzialne, przepuszczone przez filtr o odpowiedniej barwie. W naszych konsolach filtr ma barwę zieloną, natomiast źródło emituje światło białe, to samo tyczy np. lamp tylnych czy kierunkowskazów i wielu wielu innych, gdzie barwa widoczna ma kolor inny niż emitowana przez źródło. Ucinając mój cytat, zmieniłeś jego sens, moja praktyka dotyczy zmiany barwy światła widzialnego, za pomocą markera - z białego na czerwony, a nie brązowy - z brązowym nie eksperymentowałem - to tak dla porządku.
---------- Post added at 07:48 ---------- Previous post was at 07:47 ----------
Sebus, jaki kolor podświetlenia w ten sposób uzyskałeś?
No to Janio dla porządku...
Post nr. 8 na pierwszej stronie wątku:
To co to w takim razie jest ? Cytuję całość aby nie stracić sensu...
Jaki sens ja tutaj zmieniłem ? W przypadku kolorów typu czerwony, zielony, czyli z palety podstawowej i owszem, światło widzialne przy zastosowaniu filtra o odpowiedniej barwie z białym zródłem, nie wykonasz tego z barwą brązową o czym uparcie mówisz, tak więc bardzo chciałbym to zobaczyć ;)
Zbychu, nie można wyciągać zdań z kontekstu - zacytowałeś część mojego postu, sugerując, że twierdzę, że brązowe światło jest wynikiem mojej praktyki - tak nie jest, co wyraźnie napisałem. Dalsza część naszego sporu dotyczyła różnicy między barwą światła emitowanego przez źródło i jego barwą po przepuszczeniu przez filtr o odpowiednim kolorze - powiedz mi, jakie będziemy widzieli światło patrząc przez brązowe szkło, np. butelki od piwa? ;)
Butelki od piwa to wolę opróżniać i już wtedy nie mam za bardzo weny do oglądania przez nie świat - tym bardziej, że robią się nieatrakcyjne jak zaczynają być dziwnie puste i to bez znaczenia czy to brązowa po Żywcu czy zielona po Heinekenie - niech Ci będzie - mimo wszytko chciałbym zobaczyć świecące na czerwono zielone kontrolki 145 :D
Czasem warto spojrzeć, czy się, nie daj Boże, jakiś robal nie utopił, albo czy już nie trzeba otwierać następnej ;)
Darmowego białka nigdy za mało - szczególnie w dzisiejszych czasach powszechnej drożyzny, gdzie zamiast porządnej ropy leje się do zbiorników olej po frytkach :D