Przy takich rozbieżnych doświadczeniach trzeba będzie wypić nie jeden browar :lol: oczywiście ja też stawiam <piwo>
Printable View
Przy takich rozbieżnych doświadczeniach trzeba będzie wypić nie jeden browar :lol: oczywiście ja też stawiam <piwo>
Pozwolę się wtrącić w tą rozmowę :wink: , jakiś czas temu (październik)miałem wyciek z chłodnicy, zastosowałem uszczelniacz do chłodnic i pomogło. w między czasie śmigałem po torze i parę porządnych tras zrobiłem Bellą i jest OK.
Tak więc tym razem staję po stronie lesio146, co do piwa to jak spotkamy się na Zlocie to również postawię kolejkę :twisted:
Włąsnie zauważyłem ze mam ten problem , wyciek niewielki bo niewielki ale płynu ubywa jaki uszczelniacz polecacie? i jak on działa?
Uzywałem płynu PRESTONE do uszczepniania kupiłem go na Orlenie. Daje rade.
Zalej 1/2 butelki na cieply silnik i zakmnieta nagrzewnice.
Siema ja też zastanawiam się nad zasypaniem proszkiem układu bo niedawno wymieniałem termostat w swoim boxerku i leci mi płyn z pod niego mam nadzieję że po kolejnym dokręceniu opasek będzie wsio ok a jak nie to sypie proszek bo 2 raz nie będę wyjmował termostatu :D
Kolejne pytanie:) po zakupie alfy mailem poziom płynu jakieś kilka milimetrów pod minimum kupiłem plyn i zalałem do równo maximum po po 2 tyg zaglądam pod maskę a tu niespodzianka płyn równo z minimum... dolałem troszke ponad maxa a dzisiaj ( po prawie tygodniu patrze pod maskę i płynu nie obyło nawet o milimetr... no i teraz nie wiem czy jest gdzieś dziurka czy jakimś cudem wyparowal...
Poprzedni właściciel nie wymieniał przypadkiem ostatnio płynu :?: Wygląda jakby Ci się dopiero układ odpowietrzył.
Czy wymieniał ktoś z Was ostatnio płyn chłodniczy w swojej BESTII z silnikiem takim jak mój? Ile wchodzi płynu chłodniczego? Mam na myśli całkowitą ilość płynu chłodniczego (duży obieg + mały obieg + odpowiedni poziom w zbiorniku wyrównawczym). Pytam ponieważ posiadam instrukcję obsługi w języku holenderskim, z której udało mi się wydedukować, że jest to ok 6,70 litra jednak nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć z autopsji - ile go tak na prawdę wchodzi :?:
Ja zmieniałem w zimie, dokładnie Ci nie powiem ile ale wyszło powyżej 5l (wlałem całą bańkę 5l + coś jeszcze ;)), także te ~6l z groszami może być prawdziwe.
Myślę, że te 6,70 litra to może być wiarygodna ilość. Jeśli chodzi o ilość którą podałeś być może nie spuściłeś całego płynu i zostało małe co nieco w małym obiegu tj. w płaszczu silnika i nagrzewnicy ;//Cytat:
Napisał currahee