Podociskaj wszystkie zlaczki - i powinno pomoc.
Obejrzyj, czy wszytsko pomontowales - moze cos niechcacy rozlaczyles. Tasme na razie zostaw, moze cos znajdziesz.
Printable View
Podociskaj wszystkie zlaczki - i powinno pomoc.
Obejrzyj, czy wszytsko pomontowales - moze cos niechcacy rozlaczyles. Tasme na razie zostaw, moze cos znajdziesz.
licznik usterek to nie świecąca kontrolka wtryskiwacza. Rzecz dotyczy zapewne zapisania błędu w pamięci komputera. Z kontrolką wtryskiwaczy jest tak że jak jest awaria - to świeci, nie ma awarii to nie świeci (błąd zostaje zapisany tak czy siak w pamięci komputera).Cytat:
Napisał 75andrew155
imho lepiej odżałować 50 zł i jechać na komputer który wskaże Ci co dokładnie jest przyczyną awariiCytat:
Napisał Silver156
Problem rozwiazany!! zle zlozony dolot !! ;/ hmm tzm tak dziwnie bo wszystko wczoraj poskladalem zeby w tych gumach ząbki i wypustki schodziły sie w jedność i tam jest taka część z siatką co wchodzi z nią wtyczka od przepływomierza , załozyłem tą część na odwrót i kontrolka zgasła od razu, złożyłem, przejechałem się i znów pięknie się jeździ !! :D
Na każdym przepływomierzu jest strzałka oznaczająca kierunek przepływu powietrza. Wychodzi na to, że trzeba zawsze się zastanowić, zanim się przepływkę włoży do samochodu. A swoją drogą to ciekawe, dlaczego komputer pokazał błąd, skoro wtyczka była wpięta?
Mozliwe ja zadnych oznaczen nie zauwazylem jak to skladalem..probowalem zlozyc zeby wszystko pasowalo i nic nie odstawalo widocznie w Alfie jest odwrotnie hehe ;) no ale Temat zakonczony ;) problemy rozwiązany ! ja zadowolony bo będe na zlocie !!
Pozdrawiam i Dziekuje wszystkim za pomoc !!! :mrgreen:
usterka to także świecąca kontrolkaCytat:
Napisał marekm
Cytat:
Napisał 75andrew155
Nie bardzo rozumiem. Świecąca kontrolka nie ma związku z kasowaniem się błedu po 10 uruchomieniach bez błędu. Jeżeli nie ma błedu, kontrolka gaśnie od razu.Cytat:
Napisał 75andrew155
Klasyfikowanie usterek:
Jeżeli uszkodzenie zostanie rozpoznane po raz pierwszy i będzie trwało przez okres czasu t > 0,5 s, wówczas zostanie ono zapisane jako "trwałe". Jeżeli to uszkodzenie następnie zniknie, wówczas będzie zapisane w pamięci jako "chwilowe". Jeżeli się ono jednak powtórzy, to będzie w dalszym ciągu zapisane jako "chwilowe" ale, uzyska status "usterki obecnej" po upływie tzw. "czasu zatwierdzania" - specyficznego dla każdej niesprawności.
Kiedy usterka zostanie sklasyfikowana jako "trwała", wtedy uaktywnia się funkcja recoyery. Kiedy uszkodzenie później zniknie - system powróci do normalnej funkcji odczytywania lub działania.
Niektóre typy uszkodzeń klasyfikuje się jako "ważne", tzn. ważne w odniesieniu do przepisów dotyczących kontroli zanieczyszczeń.
To o czym piszesz to jest prawda, ale dotyczy pamięci komputera, a nie świecącej się kontrolki.
natomiast to jest nieprawda - tak jak napisałem wcześniej, kontrolka zgaśnie od razu jak tylko wykryje że nie ma błędu.Cytat:
Napisał 75andrew155
Miałem podobny problem z kontrolką stanu oleju , uszkodzony czujnik wymieniłem na nowy i dopiero po 10 odpaleniu zgasła kontrolka braku oleju , może być tak że został odpiety przepływomierz co spowodowało zapalenie kontrolki błąd został zapisany i ponowne podłączenie jego nie koniecznie spowodowało zgaszenie kontrolki ale widać jest to błąd innego typuCytat:
Napisał marekm