stałem na biegu:/ a ile za głowice jak coś????
Printable View
stałem na biegu:/ a ile za głowice jak coś????
po pierwsze PĘKŁ a nie pęk, pęk to kwiatów, koperku;) Po drugie słuchaj Maćka po wymianie prócz rzeczy z czapki (zawory uszczelniacze uszczelki) masz planowanie glowicy dotarcie zaworów i nowy rozrząd cały na nowych napinaczach jak masz sytuacje kryzysowa mogę Cię poratować częściami z mojego sklepu nówki z jakimś dobrym upustem...
Obróbka jednej głowicy z wymiana 4 zaworów ssących z dotarciem gniazd zaworowych do 500zł dodac trzeba 300zł za demontaz i montaż głowicy ze zmianą napędu rozrządu. Zakup pasków z napinaczami i doliczyc pompę wody około 500 zł. Olej, płyn chłodniczy itp Razem około 1500 zł.
jezeli strzeli pasek to jest to bokser tak samo ja V-ka na 2 paskach jak jeden ci huknie to jedna glowica jest na 80%do wymianu bo po peknieciu silnik dalej pracuje ale dziwne ze nie slyszales stukow przeciez jak tlok wali o zawory to slychac z kilku metrow jest to charakterystyczny dzwiek podobny jak panewka luzu dostaje tylko ze u gory i troche glosniej
W mojej V jest 1 pasek :)
Michu... W naszych V-kach jest jeden pasek ale szkodnik nawiązał do V-ek które mają osobny na każdą głowicę (generalnie niezłe rozwiązanie swoją drogą :) )
na wstępie chciałem wszystkim podziękować za pomoc, porady i wycenę mniej więcej naprawy samochodu, do tego niestety muszę koszt ściągnięcia samochodu do Polski czyli jakieś 2000-3000 zł :/ więc muszę się poważnie zastanowić co zrobić bo koszta tak czy siak są dosyć spore :/ od razu chciałem wszystkich przerosić za mój błąd "pęk" byłem rozkojarzony, zdenerwowany i zestresowany :/
dodatkowo chciałem się zapytać co sądzicie na temat alfy 146 z silnikiem 1,6 BOXER jakie wady a jakie zalety?? czy lepsza BELLA z sinikiem 1,7 czy 1,6?? bo jakoś nie mam przekonania co do TS-ów bez urazy dla posiadaczy TS-ów :)
---------- Post added at 23:58 ---------- Previous post was at 23:56 ----------
a może poszukać z silnikiem 1,4 BX??
przy okazji jakie spalanie tych silników jeżeli można wiedzieć??
ja mam pytanie odnośnie paska- bo jak odpalam to czasami coś piszczy, dodam gazu to piszczy głóśniej i przestaje. czy te 'sprawy' to jakaś norma czy zapowiedź wymiany paska bądź czegoś gorszego (np. zerwania) tfu, tfu :P w sumie to miała wymieniany pasek przy 70-75tyś km. teraz ma 105tyś. a pasek ma 7 lat :D słyszałem ze w boxerach wymiana paska co 60tyś.km/3lata- prawda to?
już Ci mówię, 9-11,5l w mieście(stanie w korkach) ale mam niesprawny termostat przez co mam niedogrzany silnik-->wyższe spalanie :( ale mniej więcej tyle pali 1.4bx. myślę, że 1.6 coś podobnie bądź 1l więcej ;)
Oczywiście wymiana paska może okazać się konieczna, nie słyszałem żeby piszczał pasek rozrządu na 99% piszczenie pochodzi z któregoś z pasków urządzeń pomocniczych