-
tutaj masz jak rozebrać tylną kanapę i jak sie dobrać do mocowań amortyzatorów. http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._po_kroku.html. Jak bys miał problem napisz to Ci wyślę. Jak juz popuścisz te śruby o góra bedzie wolna to podnosiśz auto sciągasz koło rozkręcasz śruby w zwrotnicy i amorek Twój. :) Z resztą jak sciągnięcie spręzyny itd powinienes sobie poradzić. Pozdro
-
dawno temu robione ale cos tam pamietam
1-odkrec i wyjmij kanape
2-zdejmij tylnia pulke umiejetnie na spookojnie odkrec wszystko wyciagnij
3-odkrec mocowania pasow 3lub 4 sruby
4-odkrec mocowanie gornego amotyzatora 3 lub 4 sruby
5-zdejmij kolo odkrec mocowanie dolne amortyzatora +cos tam do tego dochodzi bedziesz logicznie wiedzial co trzeba odkrecic
6-zejdz do kanalu odkrec dwie sruby ktore trzymia cale tylne zawieszenie dosc mocno przykrecone na spokojnie zebys nie obrobil gwintu, zawieszenie opadnie, gore masz luzna tak wiec amortyzator ze sprezyna opusc na dol i zrzuc z trzpienia na ktorym on siedzi na dole i tyle masz w rece amor ze sprezyna
jesli cos pominolem to sorki mysle ze najwazniejsze rzeczy napisalem
-
Dzięki bardzo chłopaki :D zaoszczędziliście dużo mojego czasu i pieniędzy :)
-
Witam. Jest ktos kto posiada cykniete zdjecie ktore sruby NAJLEPIEJ odkrecic zeby pracy sobie zaoszczedzic? Wczoraj chyba zbyt wiele rozkrecilem i w efekcie mordowalem sie z jedna strona pare godzinek.
-
Zabrałem się za wymianę tylnych amortyzatorów, wszystko poszło gładko tylko pojawił się problem przy składaniu tego z powrotem do kupy. Mam zamontowany nowy amortyzator ze sprężyną, zwrotnica trzyma sie tylko na łączniku stabilizatora, założyłem tuleje amortyzatora na trzpień zwrotnicy i dalej nie mogę nic zrobić. Górny wahacz jest za wysoko, mocno sprężynuje nie daje rady trafić tym sworzniem do zwrotnicy, dolnego wahacza także nie mogę przykręcić. Proszę o pomoc, jakim sposobem z powrotem założyć zwrotnicę?
-
Z racji tego, że po awarii forum zniknął mój post z opisem jak rozwiązałem problem, a pojawiają się pytania na priv, to postanowiłem jeszcze raz opisać.
Podstawową sprawą jest odłączenie łącznika stabilizatora od zwrotnicy, tak żeby nam nic nie ograniczało ruchów. Zwrotnica wraz z tarczą i zaciskiem, ma wisieć tylko na tuleji amortyzatora. Następnie bierzemy pręt o takiej średnicy aby móc go włożyć w gwint sworznia od banana (idealnie pasuje popychacz zaworów do fiata 126p), przekładamy go przez otwór w zwrotnicy i koniec umieszczamy w gwincie sworznia. Teraz jedną ręką naciągamy banan i próbujemy po pręcie trafić sworzniem w otwór, wystarczy chociaż 1mm. następnie śrubą ściągamy już cały sworzeń w gniazdo zwrotnicy. Montaż powinien odbywać się w następującej kolejności:
1. Tuleja amortyzatora
2. Sworzeń górnego wahacza
3. Dolny wahacz
4. Łącznik górnego wahacza z dolnym
5. Drążek regulacji zbieżności
6. Łącznik stabilizatora