Czy Ty wogole przeczytales ze zrozumieniem to co napisalem? :) to nie ja stwierdzilem ze gates jest gorszy i nadaje sie tylko jako klinowy...
Printable View
A ile masz już -BamBosZek- zrobione na tym gatesie?
Aha... czyli uważasz że twoje uzasadnienie "bo ja mam, to jest dobre" jest bardziej logiczne od innych...? interesujące :D
Koledzy napisali, że do TS'ów najprawdopodobniej się nie nadaje, ale to nieważne bo Ty masz w V6 i jest dobry... ciekawe podejście do sprawy :)
To ja tez mogę powiedzieć, że piję wodę niegazowaną i ja uważam że jest dobra... a co, mogę tak powiedzieć :D
ok 20 k, czy kupisz Gates`a , Dayco czy Conti bedzie jezdzilo, chociaz Dayco byly chyba zakladane nawet fabrycznie a nie polecaja ich w serwisie Fiata z tego co pamietam
Wroc do 1 postu autora i poczytaj o jakim silniku mowimy... kolega stwierdzil ze pasek gates nadaje sie jako klinowy wiec napisalem zeby uzasadnil swoje stwierdzenie... bo musial miec jakies zle doznania skoro tak twierdzi... ale Ty piszesz 2 post z jakimis bredniami ;/ wiec wskocz lepiej do tematu.
Dayco ( z tego co kojarzę idzie na pierwszy montaż) lub Conti, nie Gatesa bo ma zaokrąglane "zęby"
http://allegro.pl/kolo-zebate-alfa-r...664790704.html
dla niewtajemniczonych, tak wyglada kolo zebate w V6 - zeby polokragle
Teraz dopiero napisałeś, że zęby pasują...
EOT
Dzięki wszystkim ! Tobie bamboszek szczególnie bo masz silnik taki jak ja i przekazałeś mi najwięcej potrzebnych informacji :)
Masz gatesa , przez 20 tyś nie ma problemów więc nie ma podstaw do obaw a jako że zęby są półokrągłe i przestrzenie między zębowe na kołach wałków są też zaokrąglane więc nie ma problemu.
Nie pomyślałem żeby sprawdzić na allegro ;p
Pozatym(taki OT) uzyskiwane to jest przy korekcji zębów takiego koła także to czy są zęby półokrągłe czy trapezowe nie ma raczej dużego znaczenia gdyż jeżeli jest odpowiednie napięcie z paska to on i tak na zębie będzie trzymał a jedynie co mogłoby się dziać to ścinanie paska lub wycieranie się powierzchni. O ile mnie oczywiście nie myli bo to przypomnienie z mechaniki i pkm z technikum xd