dzieki za podpowiedzi mam nadzieje ze wszystko da sie naprawic!!
Printable View
dzieki za podpowiedzi mam nadzieje ze wszystko da sie naprawic!!
Żle ustawiony rozrząd nie powinien mieć wpływu na zużycie oleju, za to na pewno na zużycie paliwa.
Po wymianie rozrządu nie ma potrzeby podpinania samochodu pod komputer. Chyba, że wcześniej były jakieś błędy i trzeba sprawdzić, co jest grane.
Jeżeli nie była zdejmowana pokrywa zaworów, to na pewno nie były używane blokady.
Ja co prawda kilka razy zdejmowałem pasek bez użycia blokad, znacząc pierwotne położenie kół i paska, ale zawsze używałem do tego czujnika do wyzerowania tłoka. Jest to możliwe do zrobienia, ale trzeba wiedzieć o co chodzi.
Natomiast w razie konieczności wymiany wariatora, nie widzę możliwości zrobienia tego bez blokad.
jasne ze sie da.tylko dlaczego mialbys placic dwa razy za jedna usluge.z tego co wiem po podlaczeniu do kompa doswiadczony(w alfach)spec po parametrach jakie uzyskuje jest w stanie stwierdzic przestawienie rozrzadu.jesli moge ci doradzic to poszukaj u siebie takiego,zrob diagnoze,rachunek za usluge i udaj sie do tych specow ktorzy spaprali robote.Cytat:
Napisał Hades
Koledzy dobrze radzą, ale niestety w naszych realiach są zwykle niewielkie szanse na odzyskanie swoich pieniędzy jak się już wyjechało za bramę warsztatu. Trzeba by powoływać biegłych, opłacać adwokatów, wstępować na drogę sądową itp.
Może się zdarzyć, że nawet jak pójdziesz z wynikami diagnostyki, to i tak spotkasz się z odmową bo przyczyn takich wyników może być wiele.
wielkie dzieki wasze odpowiedzi wiele mi wyjasnily!! teraz mam zamiar zmienic kable podpiac pod kompa i jechac do tych mechanikow niech ustawiaja to jeszcze raz!! jesli chodzi o takiego specjaliste od naszych Alfikow to ciezko bo juz szukalem:((
Mi pasek rozrządu (właściwie dwa paski) zmieniał... mój brat - podjął się tego bo zmieniał w swojej R19 (renault - jakby co) i powiem wam, że się udało. :D
Żadnych blokad, czujników ani nic, po prostu ściągając pasek nie przestawiliśmy rozrządu i założyliśmy na to samo, i - odpukać - jest wszystko okej.
A co do specjalistów to koło mnie (Jelenia Góra i okolice) nie ma chyba żadnego specjalisty od Alf... Niestety... Chociaż może ja o takim nie słyszałem. :)
Aha, teraz mam pytanko - w boxerach jest łatwiej zmienić paski niż w twinsparku? Chodzi mi o to czy rozrząd jest jakoś bardziej skomplikowany?
No to jesteście ryzykanci. Ja nie podjąłbym się wymiany paska w TS-ie bez czujnika położenia tłoka mimo, że grzebałem już parę razy w rozrządzie. :D
Haha, no właśnie apropo TSa to czy tam jest trudniej ustawić rozrząd?
Bo tu w boxerku to wiecie, lekko przesuniesz jeden tłok ale bez problemowo cofasz go na swoje miejsce (oznaczenia i miejsce do ich umieszczenia widoczne przez 'protektor' od pasków). W Tsie tak nie można? W sumie teraz skapowałem - ja nie zaznaczyłem, że wymieniałem same paski :D
Zrobiłem tak dlatego, że następna wymiana pasków według naklejki serwisowej miała być przy 250000 km, a ja mam 181k dopiero, auto po ostatniej wymianie praktycznie nie jeździło (data jaka tam widnieje to 06.07.07 :]).
@Hades
I co tam chłopie ustawiają Ci rozrząd od nowa? ;]
Jak dobrze ustawią to autko będzie Ci śmigać napewno - chce tylko się przyłączyć do ogólnej diagnozy problemu: tak, tak to wina źle ustawionego rozrządu. :)
No tak, nie załapałem, że chodziło o boxera. Ale do TS-a nie radzę podchodzić bez sprzętu, bo można narobić sobie kłopotu.