No niby tak... ale co z zaufania, jak nie ma doświadczenia? :)Cytat:
Napisał Robal
Printable View
No niby tak... ale co z zaufania, jak nie ma doświadczenia? :)Cytat:
Napisał Robal
No i dziś wymieniłem olej w skrzyni. Wlałem Elf'a 80W-90.
Ten który wylał się ze skrzyni wyglądał szczerze mówiąc tragicznie, ale już świeżutki wlany. Panowie mechanicy pochodzili jeszcze pooglądali, poruszali przednimi kołami i od razu poszedł do wymianu drążek z prawej strony, potem jeszcze szybki rzut oka i następne wahacze, oba przednie. A już po tym wszystkim to jeszcze tylko ustawienie zbieżności. I tak wyskakując na szybką wymianę oleju w skrzyni wróciłem z nowym olejem, nowym drążkiem, nowymi wahaczami i ustawioną zbieżnością kół.
W sumie 5 stów poszło :)
Ale za to jak się teraz jedzie :D i nic nie stuka :mrgreen: , przez to wszystko nie zwrociłem nawet uwagi czy poprawiła się jakość działania skrzyni biegów.
Witam!
W przyszłym tygodniu odstawiam moją 145 do mechanika na wymianę podstawowych płynów. Chce wymienić olej, filtr oleju, olej skrzyni skrzyni biegów, chciałbym zasięgnąć rady jaki olej <wcześniej lany był półsyntetyk>, bo o oleju do skrzyni już się naczytałem ;) co jeszcze polecacie wymienić świeżemu posiadaczowi 145? Na taką pierwszą wizytę chce przeznaczyć 500-600 pln. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Mnie też w niedługim czasie czeka wymiana oleju w skrzyni i jakoś sie nie mogę zebrać :mrgreen:
Ja mam taki motyw, że wsteczny mi ciężko wchodzi (nie rozgrzany silnik - ma to jakieś znaczenie? Głównie wstecznego się używa zaraz po starcie aby z miejsca postoju wyjechać, także jest to klopotliwe :]), wrzucam wtedy na jedynke i wtedy już "wstęga" zaskakuje ładnie - to wina oleju?
@Lopezius
Ile wyniosła Cie wymiana drążka? Ile taka jedna kosztuje? (wjechałem na krawężnik i nie wykluczone, że do wymiany będzie :/)
ps. A nie powinno się od razu obu wymieniać - tak gdzieś zasłyszałem?
Mnie również wsteczny niekiedy ciężko wskakuje, ale po ponownym wysprzęgleniu i zasprzęgleniu jest OK. Nie wydaje mi się, aby była to wina oleju - te skrzynie chyba tak już mają :|Cytat:
Napisał oran
Co do wstecznego też tak mam, i mimo wymiany oleju jest tak samo, więc ten typ tak już chyba ma.Cytat:
Napisał oran
Co do wymiany samej końcówki drążka to wyszło to mniej więcej 120 zł, (część + robocizna), tak mi się wydaje bo zanim zabrali się za wahacze powiedzieli mi 140 zł a w tym była już wliczona wymiana oleju w skrzyni (a jak się pytałem ile sama wymiana oleju to mówił że dwie dychy).
A czy trzeba wymieniać od razu oba, nie wiem, powiedział mi że tem z lewej jest jeszcze całkiem dobry.
Jeśli to kogoś interesuje to napiszę jeszcze że w sumie za wymianę oleju w skrzyni (olej kupiłem osobno), wymianę prawej końcówki drążka (część + robota), oraz wymianę obu wahaczy przednich (części + robota) zapłaciłem 420 zł, do tego doszło jeszcze sprawdzenie geometrii i ustawienie zbieżności (w innym warsztacie) 80 zł. Czyli w sumie 500 + olej.
Aha, dzięki za odpowiedź.
To w sumie się ciesze co do tej wsteki :)
Dobrze, że tak tanio za wymiane końcówek, jak się okaże, że bede musiał je wymienić to nie wydam na to majątku.
Tak apropo cen - myślałem, że naprawde części do Alf będą drogie i trudno dostępne, tak mówią przecież stereotypy. Co okazało się nie prawdą - być może częściowo dlatego, że mam boxera i części są w miare tanie do niego.
Ale takie rzeczy jak elementy karoseri (musiałem klape wymienić bo walnąłem w płot po obrocie o 180 stopni [za szybko jechałem...] :/) są łatwo dostępne i tanie (za klape dałem 130 zł, ale lakier nie można powiedzieć, że jest dobry :(), teraz poluje na bordowe drzwi (kolor 195/A rosso proteo ;)). :]
ps. Swoją drogą ciekawe czemu tak się z tym wstecznym dzieje?
EDIT:
@Down - Rosik
Czyli podobnie jak ja, tyle, że ja zawsze jedynke wrzucam (jakoś mi ją najłatwiej "znaleźć" :D), co ciekawe ZAWSZE przy wyłączonym silniku wsteka wchodzi idealnie.
w 155 wsteczny też nie zawsze chce wejść... bardzo niefajnie jak się akurat nawraca na wąskiej dróżce i z daleka nadjeżdża coś rozpędzonego :/
zwykle wrzucam inny bieg i leciutko popuszczam sprzęgło i wtedy wrzucam wsteczny. wchodzi jak masełko :)
Cytat:
Napisał Rosik
Patrz, a ja myślalam, że to tylko mój sposób :mrgreen: , pomaga też puszczenie sprzęgła, ponowne wciśnięcie i kolejna próba :)
BTW - wymiana oleju w mojej skrzyni realnie pomogła w jej pracy :) Pozdr. 8)