a jeżeli wokół korka jest troche oleju to co to znaczy? Bo ja tak mam
Printable View
a jeżeli wokół korka jest troche oleju to co to znaczy? Bo ja tak mam
Może być to skutkiem wywalania oleju przez korek podczas jego spieniania (a tym samym jednym z pierwszych objawów uszkodzenia zbiorniczka). Choć może być także efektem nieumiejętnego zalewania oleju przez mechanika...
Najlepiej wytrzeć zbiorniczek do sucha i sprawdzić po jakimś czasie czy został otłuszczony na nowo. Jeżeli tak, to znaczy, że wywala przez korek...
PS. U mnie zbiorniczek przed wymianą był otłuszczony (wycieranie nic nie pomagało). Teraz jest suchy (od wymiany minęło ok. pół roku).
ok dzięki sprawdzę, u mnie trochę jest tłusty i chyba był taki jak kupowałem auto...nie mniej jednak wytrę do sucha i poobserwuję, bo na kierownicy mam "gumowanie" więc może jednak coś się dzieje...
A co oznacza to "gumowanie"?
PS. Zauważyłeś, że właśnie piszemy ze sobą na forum159.com odnośnie rury wydechowej Artorius'a...:)
tak zauważyłem :) gumowanie..tzn dzwięk i jakby odczucie tarcia gumy o gumę...cholera wie co to, gdzieś czytałem, że to może być początek końca magla...
Wlałeś zielony, a miałeś wcześniej czerwony, tak?
Rozumiem, że zgodnie z procedurą wypłukaliście dokładnie przewody z resztek starego płynu (jest to konieczne przy przejściu z jednego rodzaju płynu na drugi - płyny nie są mieszalne) i wymieniliście te bodajże 2 uszczelki, tak?
Co do ilości - do układu wchodzi (o ile pamiętam) tylko ok. 1,5 litra...
PS. Po wymianie na GI/R pamiętaj, żeby po jakimś czasie sprawdzić stan maglownicy.
Witam.
Franek wszystko dokładnie tak jak napisałeś. Zastanawiam się gdzie szukać dalej przyczyny. Mój mechanik wyjechał na urlop a ja w piątek planuję wyjazd Włoszką..
Dziwny ten Twój przypadek... Skoro zbiorniczek wymieniony i układ zalany nowym płynem, pompa sprawdzona (to w niej upatrywałbym problemu w następnej kolejności, bo czasami zdarza się, że pompa "obrywa" razem ze zbiorniczkiem - ale twierdzisz, że została sprawdzona...) i maglownica też nie cieknie, to w sumie sprawdziłeś wszystkie zapalne elementy układu wspomagania.
Spróbuj osłuchać skąd dokładnie wydobywa się ten dźwięk? Zlokalizuj pompę i przysłuchaj się jej pracy (być może dostęp do niej będzie lepszy z dołu - wtedy trzeba byłoby znaleźć jakiś kanał...)
Franek sprawa się wyjaśniła. Dźwięk nie miał nic wspólnego z układem wspomagania. Zatarty napinacz paska wieloklinowego. Wymieniony-cisza....