To sie kup malucha będziesz miał tonie części a co do audi i bmw są tańsze 8(((Cytat:
Napisał adamodg
Printable View
To sie kup malucha będziesz miał tonie części a co do audi i bmw są tańsze 8(((Cytat:
Napisał adamodg
Akurat dedykowana do silników TS Selenia 20K for AR ma całkiem inny skład...Cytat:
Napisał tomkap
.."SELENIA 20K ALFA ROMEO to olej silnikowy posiadający w swym składzie dwie bazy syntetyczne i jedną mineralną...."
http://www.flpoland.pl/html_oleje/auto_s_selenialfa.htm
A co do oleju to w silniku nie wolno wręcz stosować oleju o niższej klasie lepkości niz zaleca producent silnika w przypadku silnika TS to 10W40, a mineralne oleje maja klasę lepkości 15W40
peteja to był żarcik z tym złomem ( było na końcu :wink: )Cytat:
Napisał peteja_43
mineralny to sobie mozna na lato wlac ale przy tych temperaturach to zabije wariator i popychacze takie masełko z rańca.. :P
No to przepraszam stawiam piwo jak sie spotkamyCytat:
Napisał adamodg
a ja sie wypowaiadam na podstawie tego co widzialem nie raz u mechanika - jakie bloto zostawial Castrol w silnikach samochodow ktore do niegoo trafialy. Normy to jedno, a realia to drugie. Do kazdych badan oddaje sie idealne probki. I niejedni juz stwierdzili po doswiadczeniach z popularnymi olejami ze te ktore mozna kupic na zachodzie a teoretycznie te same produkty u nas to dwa swiaty. To nie wyssane z palca, to fakt. potwierdzaja to mechanicy, rzeczoznawcy chocby z PZMot ktorych znam i wiele roznych osob, ktore jakies porownanie do oleum z zachodu mieli, tudziez przejechali w zyciu sporo kmow...
Ja tam badan laboratoryjnych nie prowadze, niemniej nie chcialbym aby w moim silniku plywalo to co w innych uzytkowanych na castrolu (the best olej przeciez) ktore widzialem.... To raptem kilka egzemplarzy, bo wiecznie u mechanika nie siedze, ale zdarzylo sie. I ot po prostu nie mam zbyt dobrego zdania. I jesli moge komus odradzic to po prostu to robie. Nie narzekam ze Alfa sie psuje, jest swietnym wozem, nie uzywam Motula jak wiekszosc wypowiedzi na tym forum by sugerowala (bo to przeciez jedyny sluszny olej) itd. Polski Lotos przeciez w testach tez wychodzi rewelacyjnie, a po chwili uzytkowania to woda nie olej... testy to jedno a relia to drugie. Castrol to tez pewnie swietny olej... w testach i papierkowych danych. Woda sie z niego nie robi ;) wresz w druga strone.... Nie wazne. dyskusja prowadzaca do nikad. temat o olejach juz byl :) Oleju w glowie i w Alfie (oby nie pila i bylo zawsze wystarczajaco) wszystkim zycze
po 100 tys. jak mi zaczęła trochę brać to z syntetyka przeszedłem na pół (mobil 1) ,po 30 tys. na nim w środku jest jak w laboratorium - wiem bo musiałem trochę rozbierać.A jeśli chodzi o ceramizer to popieram, 3 razy tak, też chcę wlać, w ubiegłym roku przekonałem sie do tego specyfiku testując w starym dieslu.Rzeczywiście chyba wzrasta kompresja i spada apetyt na olej.
Trochę się przestraszyłem opinii o Mobilu bo nawet serwis go poleca jako zamiennik Seleni. Od zawzsze jeżdzę wlaśnie na nim (nie tylko w alfie) i nigdy nie bylo problemu i oby tak zostalo.
Ale może jednak zalać silnik czymś innym, w koncu chodzi o zdrowie Belli ? :)
w poprzedniej alfie zalewany byl castrol /przez szwaba tez/ zrobilem prawie 50000 w miedzy czasie dwa razy zciagalem pokrywy od zaworow na poczatku /regulacja zaworow/ i przed sprzedaza /wymiana szklanek plus regulacja zaworow/ i jakos tam zadnego szlamu nie widzialem pokrywa czysta glowica tez .ja uwazam ze bardziej silnikowi szkodzi nieodpowiednia czestotliwosc wymiany oleju niz sam olej /jak ma odpowiednia lepkosc/.ksiazkowo olej wymiana co 15000 km ale to pobozne zyczenia ja wymienialem zawsze 2 razy w roku na wiosne i przed zima i guzik mnie obchodzil przebieg na tym oleju/nawet niewiem czy choc raz zrobilem 10000 na jednej wymianie/. jak dbasz tak masz :mrgreen:
Podobno ten magiel, w kórym te rewelacje głoszono, jest tajną agendą rydzyka.Cytat:
Napisał Dj_Direct
A fundusze na utrzymanie magla daje komitet wyborczy PiS.
Ponad 100000 zrobiłem na magnatecu.
I uważam go za jeden z lepszych.
Przed każdą wymianą podziwiałem jego kolorek na bagnecie.
Jeżeli nie odstrasza cena - brać i lać.
Mechanicy , po castrolu, szlam itd.
Stek bzdur.