w tym silniku nie mozna zaslepic calkowicie EGR, mozna to zrobic dopiero po wycieciu z programu.
Printable View
w tym silniku nie mozna zaslepic calkowicie EGR, mozna to zrobic dopiero po wycieciu z programu.
oczywiscie ze sie da, wywali CHECK z ktorym mozna jezdzic, a auto sie bedzie zbieralo normalnie, jezdzilem tak kilka miecy, potem cinek sie tym zajal i zrobil jak piszesz :)
w dziale zrób to sam znajdziesz takową...poszukaj
pzd.
dziękówa jestem nowy także ograniam co gdzie z czasem:)
chyba ktoś już wcześniej podrzucał taki temat :) przeszukaj forum, stosunkowo niedawno ktoś o tym pisał, może znajdziesz rozwiązanie. Ja osobiście proponuję podpięcie auta pod komputer. Na pewno Ci pokaże co i jak jest nie tak
I co było przyczyną??
Ja osobiście miałem coś podobnego w swojej 156 jtd , okazało się ze to przepływka, odepnij i sprawdź jak idzie bez jak byś jeszcze nie rozwiązał problemu.
Witam, kupiłem niedawno nową Alficzkę myśląc że się wyzbędę na jakiś czas problemów, jednak niestety nie ;) Zmiana na diesla nie okazała się mniej kłopotliwa niż poprzedni TwinSpark ;)
No ale wracając do tematu, mam ten sam problem, auto nie zbiera mi się od niskich obrotów, mam AlfaDiag'a i nie wykazuje żadnego błedu (wywala mi czasami błąd świecy żarowej, no ale ona nie ma wpływu na jazdę...). Przepływkę sprawdzałem, niby w Alfadiagu nie ma stałej charakterystyki i wygląda dość podobnie do zadanej. Poprzedni właściciel 2 razy wymieniał już przepływkę... Dziś ją odpiąłem, niby troszkę lepiej ale auto dalej się dość wolno zbiera, a może tak ma być? Jak by ktoś był z pobliża Gliwic to zapraszam na jakieś małe spotkanko ;)
Co jeszcze, nic nie dymi, EGR przeczyściłem (sam EGR nie aż taki brudny, ale kanały za przepustnicą - zgroza, 30min wyskrobywałem brud...), założyłem też zaślepkę częściową.
Jeszcze co do przepływki to była teraz brudna, jak by z oleju, wyczyściłem, ale nie pomogło. Filtry WSZYSTKIE wymienione oprócz oleju (to na wiosnę). Stary filtr powietrza nie był nawet taki brudny, ale włożony tragicznie (cały pogięty), a auto było serwisowane do 2011 roku;) tragedia... połowa śrubek innych, plasticzki połamane, osłonki wtyczek odkryte... staram się powoli wszystko doprowadzać do porządku...
Aha, auto od zakupu jeździło dobrze, później nagle coś walnęło... no i mam dziwne syczenie koło filtra paliwa, myślałem że może jakaś nieszczelność na przewodach ale nic nie widać, tym bardziej że miałem taką sytuację, że jeden z przewodów paliwowych mi się wypiął raz ( nie wiem czemu, wyleciał po prostu), myślałem że to może to było przyczyną...
Rura łącząca IC z turbiną też jest jakaś dziwna. Macie ją wszyscy owiniętą taką jak by taśmą? No i poci mi się, ale podobno to normalne...
Jak by ktoś chciał pomóc to 695749299, chętnie się spotkam z innymi Alfistami co mają GT ;)
pozdro
witam
sprawdz czy sztanga gruszki turbo chodzi, tzn:
silnik zgaszony,jedna osoba za kierownice, druga z czyms co swieci(latarka) pobserwuje sztange turbo
po przekreceniu syacujki sztanga powinna sie poruszyc jakies 7-10mm, i podczas przegazówki pracowac w zakresie kilku mm
jesli nie pracuje to sprawdz przewody z gruszki turbo(sterowanie geometria turbo) do zaworu overbost(zamocowany na obudowie filtra pow)
sprawdz czy po uruchomieniu silnika powstaje podcisnienie w przewodzie do gruchy turbo
pzd.
poprzedni właściciel wymianiał już czujnik overboost. Jak kupowałem auto to wszystko chodziło, po 2 miesiącach coś padło...