147 bardzo fajne auto, ale tak jak wspomnieli poprzednicy - trochę mało miejsca. Ja się niby już w Krakowie parę razy przeprowadzałem i jakoś sie pomieściłem, ale było czasami ciężko. A jak jeszcze myślisz o dzieciaku to zdecydowanie kupuj SW.
Printable View
147 bardzo fajne auto, ale tak jak wspomnieli poprzednicy - trochę mało miejsca. Ja się niby już w Krakowie parę razy przeprowadzałem i jakoś sie pomieściłem, ale było czasami ciężko. A jak jeszcze myślisz o dzieciaku to zdecydowanie kupuj SW.
To ja będę odmieńcem i polecę 147 :)
Przychylę sie do ogółu. W Twoim wypadku 156 to jest to :).
Tak czytam i da się wywnioskować z tego że każdy ciągle się przeprowadza, wozi wielkie bagaże itp. Kiedyś ludzie się w małych pudełkach mieścili z bagażami za parę lat to chyba każdy będzie dostawczym jeździł. Weź pod uwagę też ile razy będzie woził powietrze że sobą a ile razy będziesz pakował się porządnie do auta
Ja mniej więcej mam podobne podejście - większość czasu jeżdżę sam, a i na wyjazd w 3 osoby do 147 załadowaliśmy się bez jakiegokolwiek problemu dlatego zdecydowałem się na 147. Aczkolwiek gdy ostatnio musiałem przewieźć blachę 2mx1m i nie było łatwo ale daliśmy radę (w 156 pewnie byłby ten sam problem). Jak raz na rok będzie gdzieś trzeba pojechać z żoną i dzieckiem zabierając całą masę bagaży oraz wózek itp to do 147 można bagażnik na dach kupić i na tą sposobność zamontować.
To może i ja się wypowiem..
Mam 1.5 roczego dzieciaka i do wszelakich podróży używamy 147 3d. Myślałem nad zakupem 156SW właśnie ze względu na dziecko i rzekomo większy bagażnik.
Pewnego razu w czasie pobytu w warsztacie Pablo wziąłem miarkę i zmierzyłem bagażniki w swojej 147 i w 156SW. I ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że bagażniki w obu samochodach są podobnej wielkości. W 147 bagażnik jest nawet szerszy.. W 156SW bagażnik jest większy jedynie o tą "wnękę" tuż za siedzeniami, w której można zmieścić torbę na laptopa.. Do tego ostry skos klapy bagażnika spowodował, że szybko porzuciłem plan przesiadki ze 147 na 156SW. To nie ma najmniejszego sensu! Jeśli ktoś dopiero kupuje samochód to ok może wybrzydzać, ale bagażniki w 147 i 156SW są podobnej wielkości, a zaryzykuję stwierdzenie, że bagażnik w 147 jest bardziej ustawny, bo jest dość głęboki.
Czy się kupi 147, czy 156SW przy podróżach z większą ilością bagażu wózek i tak będzie musiał jechać na przednim siedzeniu.
tak tak pojemność bagażowa mierzona od zasuwy bagażnika w SW jest pare litrów mniejsza nawet od 156 sedana
---------- Post added at 10:30 ---------- Previous post was at 10:28 ----------
Pojemność bagażnika: 378 dm3 (sedan), 360/1180 dmł (kombi)
Tylko, że w kombi SW możesz złożyc siedzenia i możesz przewisc wieksze graty, sam z tego ostatnio musiałem je rozkładac, wóżek wchodzi mi łatwo bez rozkrecania, a do 147 cieżko było zapakowac ten sam wóżek.... Przetestowane osobiscie.
Ach i jeszcze jako posiadacz byłej 156 sedan i teraźniejszej 156 SW to na sedana bym już nie zamienił, bo bagaznik taki sam ale włożyc tam cos wiekszego to porażka ze wgledu na mały otwór... A i SW jako kombi wygląda bardzo ładni, nawe mi to znajomi ostatnio mówili, że mało które kombi wygląda tak ładnie:)
ja też polecę 147 ;) będziesz chciał wpakować więcej to tylną półkę zostawisz w domu i ładuj po dach.. byle bezpiecznie dla pasażerów na tylnej kanapie..
prawda jest taka, że nowoczesne wózki już nie zajmują całego bagażnika a tylko małą jego część.. bo nikt już nie jeździ z gondolą, częściej wybierane są nosidełka!
Bierz 147 5d i będzie ok ;)
Pozdrawiam