No właśnie do 156, a mnie interesuje to jak jest w przypadku 159.
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
A wiec tak sprawdziłem u siebie i niestety ale jest podobnie jak w 156 czyli wymiana taśmy, tej srebrnej nakładki na kierownice (nie trzeba całej kierownicy) dokupienie przycisków, wymiana wiązki w kierownicy ( ta od taśmy do poduszki, klaksonu i interesujących nas przyciski) nie wiem jak jest dalej czyli co potrzeba zmienić od taśmy w kierunku radia lub nie wiem gdzie (niestety nie posiadam jeszcze schematu 159).
jak ktoś z kolegów ma to bardzo bym prosił o jakieś dobre pdf-y
Dzięki interside. Co jeszcze potrzebne, tego nie wiem, bo ja akurat multifunkcyjną mam, chciałem jedynie wiedzieć czy same koła kierownicy czymś się różnią...
Pozdrawiam.
- Rafał
kierownica da sie wymienic, musi byc tylko wersja wyposazenia najlpiej gdzie jest juz fabryczna wiazka do podlaczenia przyciskow, konieczne jest zrobienie proxy potem bo miga licznik - nie dziala przycisk / sluchawki odbioru rozmowy z zest glosnomowioacego ale reszta przyciskow dziala (mowie na podst doswiadczenia z poprzedniego auta).
No niestety ale u mnie są wiązki bez przewodów prowadzących do przycisków wiec wiąski do wymiany razem z taśma ja raczej daruje sobie bo zdecydowanie za drogo mnie ten bajer wyniesie tym bardziej ze kupiłem z radiem nie oryginalnym tylko mam zamontowany pioneer avic d3 to jeszcze interface dochodzi to rezygnuje. może w następnej juz będzie w standardzie :).
Ja zamontowałem sobie praktycznie plug&play sterowanie radiem z kierownicy. Wydaje się że zależy to od wersji wyposażeniowej auta. Na szczęście u mnie wszelkie wiązki były. Osiowania proxy nie musiałem robić. Natomiast okablowania do tempomatu nie było … i trzeba było je extra „pociągną”. Zastanawiam się czy w Twoim przypadku wymiana koła kierownicy nie załatwiłoby tematu ... na allegro można dość tanio zdobyć wersje multimedialne w dobrym stanie już za 150 pln … oczywiście pod warunkiem ze kolor czarny.
Mały tutorial jak i gdzie, procedurę zdejmowania poduszki opisywałem przy wymianie manetek (temat wymiana kierownicy) ale powtarzam:
Odłączamy akumulator - aby uniknąć blokowania kierownicy kluczyk musi być w stacyjce wtedy możemy kręcić kierownicą do woli
1. Odkręcamy obudowę kierownicy dolną 4 imbusy od spodu wyjmujemy złączkę pod kierownicą ma specjalne złącza masujące poduszkę
2. Zdejmujemy poduszkę - skręcamy kierownicę o 90' i wkładamy płaski śrubokręt od dołu w otwór od tyłu kierownicy (jak na zdjęciu) mocno skręcamy śrubokręt poduszka sama odskoczy później skręcamy kierownicę tak żeby mieć dostęp do drugiego otworu i znów robimy akcję z śrubokrętem, zaznaczam nie idzie łatwo zatrzask jest duży i mocny ale jak mocno skręcimy to zadziała. Proszę się nie zrażać po pierwszej nieudanej próbie. Odkryłem że naciskanie nie działa lepiej przekręcić
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...0714_00083.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...0714_00084.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...0714_00085.jpg
3. Odpinamy kable od poduszki
4.Odkręcamy osłonę śrubokręt krzyżakowy jak na zdjęciu
Załącznik 63635
Całość robimy na założonej kierownicy wiec otwory są z tyłu :)
5. Zdejmujemy osłonę
6. Odkręcamy śruby mocujące pierścień klaksonu - klucz torx
Załącznik 63636
7. Delikatnie zdejmujemy pierścień bo są tam sprężyny i takie płaskie złącza klaksonu można pogubić - wkładamy wiązkę ze złączem przycisków multifunkcyjnych
Załącznik 63637
wiązkę od przycisków przekładamy pod pierścień żeby nie przeszkadzał podczas wciskania klaksonu
7. Zakładamy osłonę z przyciskami - przykręcamy śruby - podłączamy akumulator - osiowanie PROXI i wszystko działa
Załącznik 63669
Operacja zajmuje jakieś 30min polecam kupić całą kierownicę żeby mieć wiązkę z dodatkowymi kabelkami to przycisków
Działa w każdej wersji, musi bo mam włoskie BASIC czyli wersję która nie miała nic
Powiedzcie, czy jeśli mam kierownicę multifunkcyjną w 159 i zamienię ją na tą bez przycisków, ale przełożę do niej nakładkę z przyciskami, to nie braknie mi przypadkiem jakichś przewodów i wszystko da się połączyć, czy może sama nakładka to za mało, bo i kierownica musi być pod multifunkcję?
Pozdrawiam.
- Rafał
A ja mam pytanko co to jest to osiowanie Proxi,wymienialem w 156 i nic nie robilem takieo,musi to byc zrobione?