-
Ci wszyscy, którzy próbują robić jakieś własne znaki w TS to niedouczeni mechanicy, którym się wydaje, że mają pojęcie o czymś, co ich przerasta.
Ja wiem, czym się różni czujnik zegarowy od klucza dynamometrycznego, więc jak piszę "czujnik zegarowy" to chodzi o czujnik zegarowy do ustawienia tłoka 1. cylindra w GMP.
Bez blokad i czujnika nikt nie ustawi prawidłowo TS-a.
I należy pamiętać, że TS-a ustawiamy TYLKO I WYŁĄCZNIE NA PŁYWAJĄCYCH KOŁACH
Sposób dokręcania śrub jest następujacy: krok 1-20 Nm, krok 2-40 Nm, krok 3 - 90 stopni, krok 4 - 90 stopni, krok 5 - 90 stopni.
a kolejność jest taka:
8 6 2 5 10
7 3 1 4 9
przód samochodu
-
....
Wlasnie o to mi chodzilo!
Chce miec pewnosc ze chlopaki zabiora sie do roboty jak nalezy bo ja sie na mechanice nie znam - co najwyzej moge klucze podawac ;>
Jak kolwiek zaden z kolesi ktorych zatrudniam nigdy glowicy akurat w alfie nie robil wiec chce miec pewnosc ze zabiora sie za to wlasciwie.
Dzieki za informacje - jesli postanowie zmienic uszczelke to dam znac z jakim skutkiem.
Zastanawiam sie tylko czy to oby napewno uszczelka a nie np. uszczelniacze zaworowe albo cos innego.
Istnieje jakas metoda diagnozy ktora pozwolila by w 100% wykluczyc inne mozliwosci?
-
Co ty tam jeszcze chcesz diagnozować? Z tego co opisujesz to tylko kapitalny remont.Szkoda czasu na jakieś dalsze półśrodki.
-
Ja też uważam, że jeżeli silnik spala 1 l oleju na 150 km i dymi to nic go nie uratuje oprócz kapitalnego remontu włącznie z głowicą.
No, ale jeśli 2 mechaników stwierdziło, ze to wina uszczelki to nie bedę na odległość polemizował.
Pytanie tylko, co warci są ci mechanicy i czy to ci sami, którzy twierdzą, że ustawią TS-a na znaki.
Póki co, radzę zrobić pomiary ciśnienia sprężania we wszystkich cylindrach - to powinno wyjaśnić ostatecznie wszyskie wątpliwości.
-
Tak jak u mnie było.....1L oleju na 100km.
Cały "dół" zajechany.
Brak pierścieni,zajechane cylindry.
Głowica była w dobrym stanie.
-
...
Niby wszyscy macie racje ale...
Sek w tym ze silnik chodzi slicznie i samochod ani na chwile nie traci mocy. Zarowno praca silnika jak i jego moc jest idealna - jedyny problem to kopcenie i palenie oleju - z tad tez wstepna diagnoza uszczelki. A w kwesti scisloci samochod byl rownierz ogladany przez renomowana firme autoryzowana przez Fiata - ogolnie przez specow od alfy - oni miedzy innymi ustawiali ecu (adaptacja, itp). Zadnych niescislosci w pracy silnika nie wykryto.
Gdyby objawy byly inne to naprawde nie zawracal bym wam glowy.
-
Nic już nie rozumiem.
Byłeś u specjalistów , którzy wydali opinię.
To po co nam zawracasz głowę .
Przecież na odległość , korespondencyjnie amatorzy nic mądrzejszego ci nie doradzą.
-
Pierwszy raz słyszę, żeby silnik z uszkodzoną uszczelką głowicy miał moc i dobrze pracował.
Natomiast silnik zajechany, kopcący i biorący dużo oleju, może chodzić dobrze i mieć jeszcze sporo mocy, szczególnie dla kogoś, kto nie ma porównania, jak taki silnik powinien naprawdę ciągnąć.
No, ale na odleglość trudno dyskutować z renomowaną firmą, która badała ten samochód.