Święta racja j chyba każdy lubi dać w pizde :D tylko wszystko trzeba robić to z głową i dbać o sprzęt
Printable View
Kamal jak najbardziej masz racje jak i Twój mechanik, podczas wymiany w drugim aucie (ford galaxy)mój mechanik również zwrócił na to uwage zeby odpalać i gasić auto z wciśnietym sprzęgłem, dzięki temu dwumas wydłuża swoją żywotność
O tym wciskaniu sprzęgła jak się gasi nie wiedziałem, dzięki Panowie.
Co to wtedy robi ,że jest sprzęgło wciśnięte ? czy odciążamy jakiś element ? :)
tak odciazamy wtedy dwumas od "poruszania sie", nie wiem jak to nazwac bynajmniej ten sposob jest sprawdzony przezemnie i kilka osob z otoczenia
Zawsze zapalałem auto przy wciśniętym sprzęgle, nawet benzynowe. Ale ciężko po przeczytaniu tego przyzwyczaić się do gaszenia przy wciśniętym sprzęgle :)
Dla mnie dwumas to element eksploatacyjnym i mam liczę się z tym że będę musiał go wymienić. Śmigam normalnie z głową i tyle. Nikt normalny nie depta auta od 1200 obr z butem w podłodze. Odpalanie auta z wciśniętym sprzęgłem to normalna rzecz, w każdym aucie. ( tak mnie uczono ). To tak jak z Turbiną, wtryskami dbasz tankujesz na markowej stacji a rozlatuję się w najmniej oczekiwanym momencie dla nas.
teraz nie które nowe modele aut inaczej nie dają się odpalić jeśli się nie wciśnie sprzęgła
mojego Taty Toyota Yaris 1.33 tak ma że rozrusznik zakręci dopiero jak się wciśnie sprzęgło
Już nawet w instrukcji dla 156 z silnikami jtd pisze, aby zapalac i gasic silnik po wcisnieciu pedału sprzegła:)