Sterowanie zmiennej geometrii turbiny szwankuje
Printable View
Sterowanie zmiennej geometrii turbiny szwankuje
Wykresy z hamowni, na papierze wyglada wszystko wporządku... ( diagnosta dopisał długopisem większą moc ze wzgledu na słabe warunki, za mało powietrza czy cus , twierdzil ze komputer tak mu wskazał ? ) a Alfa nie jedzie...
Sterowanie zmiennej geometrii trubiny ? Przyjrze sie temu blizej tzn bede musiał komus zlecić bo sam nie ogarniam tak dobrze tematu no a pozniej moze przeplywke jak nie pomoze. ps. EGR zaślepiłem częściowo ( blaszka z dziurkami )
Załącznik 33302Załącznik 33303Załącznik 33304
w takim razie podlozylbym drugi sprawny zawor overbostu, to tez moze byc przyczyna, a przeplywke odpiac mozna tez w sumie najpierw :) piszesz ze czesciowo EGR ? czyli tak jakby wcale, zaslep go po calosci w takim razie
Jimmy, w 20V normalnie mozesz nawet calkowicie EGR zaslepic, check na konsoli moze sobie swiecic i jezdzisz, nic sie nie dzieje
Wszystko jasne po wykresie... w 20V przy 2100obr powinieneś mieć ~390Nm. Zmienna geometria nie bangla, dlatego nie masz mocy na dole.
no to nie temat na 20 v żeby gadac o moim 10v ale jak ci geometria nie bangla to przeładowywać powinien i błedy powinny być , no chyba że za niskie ciśnienie daje to błędu nie wywali ale i kopa nie będzie
Chyba by sie zgadzało od dołu bardzo kiepsko ciągnie a po mocnym wciśnięciu gazu trzeba czekać długo na reakcje !
Jak zmienna geomtria nie działa, to od czego zacząć ? Szukam po forum informacji na ten temat. Widze ze to moze wiązać się z paroma rzeczami typu: zawór overboost, zapieczone łopatki, podstarzałe wężyki itp ? Jakaś rada jak sie za to zabrać najlepiej ?
Sprawdziłem overboosta i prace sztangi co porusza łopatkami w turbinie i działa. Po odpaleniu silnika szatanga cofa sie dynamicznie, po zgaszeniu overboost trzyma jeszcze z 10sekund cisnienie i dopiero sztanga wraca ( dynamicznie ) na swoje miejsce. Sprawdziłem tez ruch sztangi wyciągając węzyk z overboosta ( na wylaczonym silniku ) Wziąłem weżyk do buzi i wciągałem powietrze ( musiałem użyć troche siły ale to chyba normalne ) sztanga cofała się tak jak jak po odpaleniu wydaje sie ze jest wporządku ? Ruch sztangi około 10mm.
wg mine wina lezy po stronie EGR. Kiedyś tak miałem (moc była ale dopiero od około 2500tys obrotów) i pomogło wyczyszczenie. Sprawdzałeś czy zamyka się i kiedy?