-
3 załącznik(i)
Po wczorajszych testach okazało się że na benzynie też się ten błąd włącza pozatym na benzynie samochód jakby był słabszy niż na gazie. Tak że myślę że z gazem chyba wszytko będzie ok.
Testy robiłem fesem oto opis błędu:
Załącznik 34662
W opisie co może być przyczyną tego błędu w pierwszej kolejkności wymieniony jest czujnik temperatury a na wykresie poniżej nagle widać dwie przerwy wykres opada do zera
wygląda tak jaby czyjnik przerywał (kolor niebieski wykresu):
Załącznik 34663
Załącznik 34664
Pozatym zastanawiam się czy sonda jest ok bo gdzieś czytałem że napięcie ma wynosić od 0.2v do 0.8v a tu widać że napięcie min. 0.084 wiec chyba lambda jest uwalona.
Dziś będę wymieniał wahacz górny wiec zobaczę na ten czujnik temperatury i jak sięuda to wykkręce lambdę żeby sprawdzić w jakim stanie jest.
-
Miałem podobny problem, pisałem dość obszerne posty na ten temat w dziale LPG ale ostatecznie nie ustaliłem co to może być, więc dałem sobie z tym spokoj :) auto jezdzi tak samo na benzynie czy lpg, nie ma zadnego spadku mocy, odpala bez problemu nawet po dluzszym postoju. Na poczatku wkurzała mnie ta żółta kontrolka, ale potem przestałem na nią zwracać uwagę, a teraz (odpukać) od dłuższego czasu się nie zapaliła. Ale daj znać jak dojdziesz do tego, co jest przyczyna.
-
Na moje sonda ma kres swego życia....
-
A na moje test przepływki (dynamicznie) należałoby zrobić...
-
No wiec dalej nie doszlem co z tym bledem. Wyczyściłem przepływomierz bo okazalo sie ze był dość mocno zabrudzony, wymieniłem czujnik temperatury wody. Raz samochód odpala i nie gasnie raz gasnie przy odpalaniu poza tym raz jedzie fajnie a raz jest zmulona. Ostatnio jechałem i była dość mocno zmulona, poczułem jakby szarpniecie i szla jak nowo narodzona. I tak jest w drugą strone jak jedzie ok to nieraz czuc jakby jej mocy ubylo i dzie zmulona. Aha co do błędu to jest on w pamięci i nieaktywuje lampki dopiero po jakimś czasie lampka jest aktywowana.
-
Ja mam to samo. *Wciąz te same błedy 1177 *i 1178 , chyba sie*przyzwyczaję*do*świecącego*cheka. *w moim odczuciu nie ma to wpływu na parametry samochodu. ale jak ktoś znajdzie rozwiązanie chetnie skorzystam. dodam że mam nowy przepływomierz/ oryginalny/ nowe świece *NGK platyna ,nowe sondy oryginalne / fiat/ Więc skończyły mi sie pomysły.:(
-
A ja Wam proponuje wymieńcie wszystko co się da w silnikach.
W dziale lpg jest tak dokładnie opisane co z czego i dlaczego a Wy dalej swoje,wymień to a tamto.: Rzeźnik:
I już wiem dlaczego LPG to zło.
-
a ja ci proponuję :skoro nie masz nic sensownego do powiedzenia to zamilcz.
-
Powiedział znawca:offtopic:
-
może nie znawca, ale nie krytyk wszystkiego i wszystkich.