-
no możne zły przykład;p wiec inny: jak w akumulatorze... ja tam za regeneracją nie jestem chyba że tak jak milek_22 ma sprawdzonego fachowca, jak takiego nie masz to nie dawaj bo Ci niby zrobi ale nie wiem czy będziesz zadowolony albo jak długo... nowe to nowe a co do tych 2 Ohm' ów to jak nie pójdziesz się spytać czy taki głośnik maja to nie będziesz wiedział a 2 Ohmy to teraz częściej się pojawia niż kiedyś więc wg. mnie jest szansa że będą mieli, jak nie będzie to też bym myślał nad regeneracją
ps. tak a marginesie 8 Ohm w aucie z roczków od 1993 jeszcze nigdy nie widziałem głośników 8 Ohm (nie mowie w starszych bo nie wiem)... tylko 4 albo 2 w nowszych... 8 Ohm w raczej w domowym sprzęcie spotkasz
-
No tak w aucie 4Ohm są zdecydowanie najczęściej. Ale można kupić też np o impedancji 3Ohm - to na pewno akurat. Firma Powerbass robi takie głośniki ta seria jest m.in dedykowana do słabej jakości wzmacniaczy wbudowanych w radia samochodowe, aby wydobyć z małej mocy wyjściowej jak najwięcej.
-
Po1 . Jeżeli cewka głośnika nie jest uszkodzona termicznie i trzyma się karkasu a ten zawieszenia dolnego, a w szczelinie ferrytu nie ma "syfu" to istnieje szansa, że w ogóle nie będzie trzeba jej ruszać.
Po 2. Operacja regeneracji nie jest drastycznie trudna, ale wymaga sporych umiejętności - osobiście radzę zostawić starą membranę ( o ile nie jest uszkodzona - może trzeba ją tylko wkleić)
Po 3cie :) Don't do this yourself i nie kupuj głośników a'la 1200 W i 150 dB Ultra Bass ...czy też innych Powerów...to tak jakbyś mówił, że żarówki Bottari niebieskie to xenon i, że dobrze świecą...albo ziemia jest płaska. :)
Hmm to by było na tyle :)
-
A czy to na pewno głośnik ?
Bo u mnie dokładnie to samo.
Pierdzi jak głupie - wykręcam glosnik mam go na wierzchu, on gra ekstra a pierdzi dalej.
Okazuje się ze jakas oslona albo nadkole rezonuje i to wlasnie to pierdzi
-
Dokładnie, w sobote to rozebrałem i okazało się ze coś gdziesz tam wpada w rezonans. Sam woofer jest ok i po przesunięciu o 10 centymetrow w prawo pierdzenie znika. Niestety nie udało mi się namierzyc tego rezonującego elementu, wydaje mi się że znajduje się gdzieś pod blachą na której stoi woofer.. Narazie się poddałem. Dzięki wszystkim za podpowiedzi!