-
fajne miejsca to pieskowa skala i ojcow wedlug mnie super trasa turystyczna i nie tylko(duzo zakretow i dobry asfalt :twisted: ) poza tym polecalbym jeszcze pozwiedzac forty z twierdzy krakow (bibice, wegrzce,zielonki,pekowice, tonie, kosocice) ladna trasa tez jest miedzy krk a olkuszem tylko trzeba troche z glownej zjechac i sobie pochodzic najlepiej z kocykiem i mila towarzyszka(oprocz alfy oczywiscie :P ) jest jeszcze zamek w korzwki z parkiem i za olkuszem fajne ruiny zamku a takze po drodze na czestochowe przez olkusz fajny park widzialem ale jeszcze niestety nie bylem tam :( narazie to tyle :D pzdr
-
Dla mnie coś Nowohuckiego bo z niej jestem:
w okolicach Placu centralnego cała starówka,
- Łąki Nowohuckie, w każdej porze doby inne.
- Kopiec WANDY, tuż obok ogrodzenie Huty Sendzimira
- Brama główna HUTY, budynki A, B
- zakład karny Kraków - Nowa Huta ul. Spławy 2 (jak autobus 110, zobacz na mapie)
- tunel pod torami niedaleko zakładu karnego, świetny klimat
- Zalew przepływowy na Dłubnii przy ulicy Bulwarowej, spacery, kąpiel, wypoczynek, z 2 strony dworek Jana Matejki
- Opactwo Ojców Cystersów w NH Mogile, w tym ogrody klasztorne, Bazylika Krzyża Świętego, oraz Kościółek św. Bartłomieja, wszystko przy ulicy Klasztornej
- Stacja Kraków Nowa Huta, dla lubiących klimat kolejowy, jest ona opuszczona, można tam znaleźć różne skarby.
- Lasek Mogilski
- Kaplica w lasku mogilskim od strony Wisły. a obok brzeg Wisły od stony ul. Klasztornej obok mostu Wandy, świetne miejsce na posprzątanie auta, wędkowanie w grupce innych wędkarzy codziennie popołudniu.
- a co do widoków to miejscowość Chorągwica, nad Wieliczka, jak sama nazwa wskazuje jest tam chorągiew z nadajnikami widniejąca w krajobrazie całego Krakowa, a u samego podnóża świetne widoki i knajpa na soczki i piwko dla niezmotoryzowanych.
- ZAKRZÓWEK skały, jeziorko, jednostka wojskowa, lasek, jaskinia.
Jestem Miłośnikiem Kolei więc jak ktoś lubi klimat kolejowy moge cos dopisać.
A w śródmieściu to już inni napisali co jest ciekawego
-
A jakiś nocleg w Krakowie możecie polecić ?
-
Obiad w Ukraińskiej restauracji na Kanoniczej, Ciastka lody i kawa tylko w Vanilli na Brzozowej . Opactwo w Tyńcu, o centrum i kazimierzu niema co pisac. Pod Krakowem dolinki Będkowska ,Bolechowicka ostańce Jerzmanowic i jaskinia nietoperzowa
-
A czemu nikt nie wymienił wawelu pewnie za oczywiste:)
-
O miejscach pisza tubylcy, wiec faktycznie jest to oczywiście oczywiste :)