Nie widziałem jeszcze takiego komputera żeby pokazywał np. wartośc chwilowego zużycia a nie pokazywał zasięgu.
To jest raczej "pakiet" i pokazuje wszystkie interesujące nas wartości.
Printable View
Nie widziałem jeszcze takiego komputera żeby pokazywał np. wartośc chwilowego zużycia a nie pokazywał zasięgu.
To jest raczej "pakiet" i pokazuje wszystkie interesujące nas wartości.
W Hyundaiu Matrix nie pokazuje chwilowego zużycia tylko sam zasięg...
Mam Alfę 1.9 JTD 115 KM. Dojeżdżam nią codziennie 15 km do pracy po krajowej ósemce + przebicie się przez średni korek w mieście no i powrót. Przy dystansie 4500 km średnia prędkość wynosi 52-53 km, a spalanie według obliczeń kompa oscyluje wokół 6,1 - 6,2 l / 100 km nawet przy regularnie włączonej klimatyzacji. W zimę spalanie rośnie do góra 6,6 l / 100 km, głównie z uwagi na jałowe poranne parkotanie przed domem. Tak to wygląda u mnie. Testując swoje auto zwróć uwagę na liczbę przejechanych kilometrów, których dotyczy pomiar spalania. Im dłuższy dystans tym wiarygodniejszy wynik. Bo np. reset kompa w wyniku chociażby odłączenia klem akumulatora powoduje zawyżenie wartości średniego spalania, które normuje się dopiero po przejechaniu kilku setek. Z czasem o ile twoje wydatki na paliwo przekroczą 50 zł przy jednym tankowaniu pewnie zauważysz, że w pierwszej połowie zbiornika wskazówka leci na łeb na szyje, podczas gdy w drugiej części podziałki wskazówka zdaje się zwalniać:) Mój najlepszy wynik po przejechaniu całego odcinka A2 przy przepisowej prędkości wyniósł wyniosło 5,5 litra. Choć ekonomiczna jazda nie jest mocną stroną chyba żadnego Alfisti...:D
Ja mam Alfe 1.6 TS 120 KM. Nie wiem czy to jest roznica miedzy dieslem i benzyna, ale u mnie zima spalanie spada o ok. 1l/100km (to da sie wytlumaczyc-wezsze zimowe kola, nieco bardziej stonowana jazda tj. bez gwaltownych przyspieszen itd), ale wskazowka w pierwszej polowie zbiornika wlasnie spada bardzo powoli, za to w drugiej bardzo szybko. W innych samochodach w rodzinie jest tak samo (wszystkie benzyny).
ale jemu chodziło chyba o wskaźnik poziomu paliwa a Ty już o dawaniu w pi**e :D hehe
Hehe, no fakt, ale jezdzac TS-em przy obecnych cenach benzyny staram sie zeby caly czas wolno spadala ;)
Witam, ja mam podobny problem nawiazujac do 1 postu, nie wiem gdzie mam funkcje sprawdzania sredniego spalania paliwa, w prawej manetce w ogole nie mam takiego przycisku, myslalem ze to zalezy od wersji wyposazenia ale wydaje mi sie ze zlego to ja nie mam, klimatronik skora itd.. wiec to tez powinno byc a wiec gdzie mam to znalezc....?!
pozdrawiam
Z tym spalaniem mialem to samo.
Zacząłbym od wymiany wszystkich filtrów, oleju, czyszczenia EGR i przepustnicy, sprawdzenie przepływomierza. Następnie zalej do pełna, przejedź 100 km (nie szalej z gazem jeździj spokojnie) i dolej znów do pelna. Sprawdź ile ci wyszło. Ja w wersji 16v osiągnąłem 7,5/100 w mieście (warszawa) więc wynik całkiem spoko. Jak to nie pomoże to komputer.Wcześniej miałem coś okolo 10 litrów na 100.
Mam nadzieję że pomogłem.
---------- Post added at 14:26 ---------- Previous post was at 14:22 ----------
Aha nie sugeruj się komputerem bo to straszny szajs jest.