Napisał
Zoggon
ogólnie wciskanie sprzęgła podczas trzymania gazu doprowadza do bardzo szybkiej dewastacji tego pierwszego. Tak to raczej trudno cokolwiek zdiagnozować. Łożysko oporowe można próbować sprawdzić wciskając sprzęgło na postoju na biegu jałowym nasłuchując czy nie zaczyna charakterystycznie szumieć kiedy dociskane jest do docisku. Ślizganie sprzęgła najlepiej chyba sprawdzić dynamicznie przyspieszając na jedynce i dwójce. Pytałem o te wskazówki zegarów, bo wg mnie to może być może problem czysto elektroniki/elektryki -niestety nie znam się na tym zupełnie, ale może jak jeden z kolegów sugerował wcześniej, gdzieś dochodzi do jakiegoś spadku napięcia?
Kiedyś miałem analogiczne przypadki dławienia się samochodu na moment podczas jazdy w Citroenie Picasso Pb+Lpg oraz Fordzie Sierra DOHC również z Lpg. Czyszczenie przepustnic, wymiany potencjometrów przepustnic w obu przypadkach nie pomagały. Komputer nie wykazywał żadnych błędów. Usterkę sondy lambda można wyczuć raczej w górnej partii obrotów. Nie wiem czy sonda może mieć wpływ na takie zachowanie auta kiedy jedziesz z prędkością obrotową np. 2000obr./min.