-
Nie tankujcie tego. Mój ojciec kiedyś tankował bio przez jakiś czas do golfa 4 sdi (wiem, że to nie auto:]). Czasami podczas jazdy zdarzały się kilkukrotne szarpnięcia, szczególnie przy gwałtowniejszych przyśpieszeniach. Na początku sądziliśmy, że któryś pompowtrysk nawalił, ale nie. Po spaleniu tego g**na zalaliśmy zwykłego ON i dolegliwości ustały.
-
Panowie, troszkę na studiach przy magisterce badaliśmy wpływ wszelkich bio na silnik i oleje. To zabójstwo dla silników nieprzystosowanych do tego typu paliwa. Szybko ulega rozszczelnieniu pompa CR, ponieważ estry rozpuszczają elementy gumowe. Dodatki "bio" dodatkowo rozrzedzają olej, który traci swoje właściwości reologiczne, przez co są rzadsze, film olejowy jest cieńszy i o wiele łatwiej go przerwać co prowadzi do uszkodzeń TCP (tłok - pierścień - cylinder) lub panewek na wale.
Tyle ode mnie:)
-
To może ktoś zna jakiś dodatek do ON, żeby był podobny efekt jak na vipowerze z Shella ?? I oczywiście je stosuje i zna to z autopsji :)
Nie wiem czy to przypadek ale na ostatnich dwóch bakach spalił mi 0,5 l mniej. Sprawdzę to nie długo gdy zatankuję do pełna po raz czwarty vipowera .
Wyżej kolega kylo1986
napisał ze zachodnie czuć (Ligui, Miller). Nigdy ich nie widziałem i nie stosowałem wiec może jakieś opinie.
Ja uważam ze na paliwie nie ma co oszczędzać, bo to wychodzi podczas jazdy, a później co gorsza padnie coś od chrzczonego paliwa.
-
Jak tankuje vipower z Shella to raz dostaje lepsze przyspieszenie a i robię ok 30-40km więcej niż na zwykłym ON, na chwilę obecną tylko shell ma dobre paliwa typu power, orlen to już tylko zmiana nazwy ale dalej zwykły ON.
-
dafi1985 ty to na studiach widziałeś, a ja to na oczy widzę co kilka dni w pracy- guma na pistolecie przy dystrybutorze od bio po 5 miechach sprzedaży wygląda jakby była z bibuły :)
Ja dla jaj do próbki z BIO 100 wsadziłem długopis plastikowy i na miecha do szafki wsadziłem, długopis że się tak wyrażę zmiękł
Co do dodatków to http://www.liquimoly-sklep.pl/ i tylko z tego sklepu kupuj, bo reszta to podróby, moi kumple zamówili w jednej z większych hurtowni akcesoriów do aut i przyszły moim zdaniem podróby, niby tak samo wygląda, ale kilku szczegółów nie ma na tych puszkach. Co do Millera to Pablo ma je na stanie- dziś brałem
Ja do oszczędnych na autku nie należę (kto mnie zna to wie), to w tej chwili zmieniam punkt tankowania gazu, bo tankowałem na Bliskiej, niby to to samo co ORLEN, ale jak na oryginalnym zatankowałem to nagle na 190 kilosach spaliła 25,23 LPG- a średnia prędkość to było 92 :)