I mnie dopadla peknieta sprezyna, prawy tyl. Dwa pekniete zwoje. Wymieniam oczywiscie dwie. I tutaj pojawia sie pytanie, czy ktos mial do czynienia z zamiana fabrycznych na marke Kayaba? Czy czuc inne prowadzenie, cokolwiek co wplywa negatywnie?
Printable View
I mnie dopadla peknieta sprezyna, prawy tyl. Dwa pekniete zwoje. Wymieniam oczywiscie dwie. I tutaj pojawia sie pytanie, czy ktos mial do czynienia z zamiana fabrycznych na marke Kayaba? Czy czuc inne prowadzenie, cokolwiek co wplywa negatywnie?
No ładnie, wczoraj na chwilę byłem w ASO, profilaktycznie sprawdzili podwozie i ... dwie pęknięte sprężyny z tyłu ;D Nie za bardzo się znam, ale czy nie powinno być jakiejś różnicy w komforcie jazdy pomiędzy sprawnymi, a pękniętymi sprężynami? Bo żadnego dyskomfortu oraz różnicy nie czułem :P Ciekawe też jak długo tak się bujałem ... Pod koniec ubiegłego roku była na generalnym przeglądzie i było ok. Jedna była tak pęknięta, że w pewnym momencie mogła ładnie pocharatać oponę :(
A mi pękła lewa z przodu na drugim zwoju od dołu zamówiona w europartsie na wtorek ma być koszt 47f
i ja rowniez podlaczam sie do tematu. mialem dokladnie to samo strona kierowcy, tyl peknieta sprezyna, auto calkowicie spadlo z tylu i trzymal tylko amortyzator. na szczescie amortyzator w porzadku, juz po wymianie kompletu.
Oooo... skąd ja to znam: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...s_dojscia.html
Jakaś dziwna sprawa widać z trwałością tych sprężyn, dziwne jest to, że po walnięciu takiej sprężyny często nie widać tego wizualnie ani w jakości prowadzenia a najdziwniejszy jest fakt, że strasznie ciężko z ich dostępnością. Jeżeli chodzi o obniżające to na standardowych felach - odradzam. Alfa jest dość niska i każdy centymetr się liczy.
Mam takie pytanie bo mnie też dopadło to że pękła sprężyna lewa tylna , czy można wymienić jedna sprężyne czy komplet tzn. lewa i prawa tylna ?
Wszystko można ale:
primo - jeżeli jedna walnęła to druga jest w podobnym stanie i prędzej czy później też walnie
secundo - jeżeli wstawisz nową (a nawet i używaną) ta na pewno będzie się ona różniła trochę poziomami od tej Twojej. Więc dobrze wymienić parami.
powinno sie wymieniac komplet z racji zuzycia, scisniecia podobnego obydwu.
jesli chodzi o dostep nie wiem gdzie, ale w Polsce chyba nie ma problemu ze znalezieniem odpowiednich. Ja mieszkam na stale w Szwecji i tu byly mega problemy, byly zamawiane z Wloszech.
powodzenia
Dzięki wielkie za odpowiedź . Byłem się pytać w miejscowym sklepie motoryzacyjnym to powiedzieli mi około 200zł za sztukę .
no tyle gdzies moga kosztowac, w szwecji wyszlo w przeliczeniu jakies 350 zl ale wiadomo ze w cene wliczyli rowniez przesylke itp