Sprawdze jutro. Ale reduktor Zavoli Zeta, wtryski czerwone a komputer Stag chyba
Printable View
Sprawdze jutro. Ale reduktor Zavoli Zeta, wtryski czerwone a komputer Stag chyba
zeta n czy s jak czerwone wtryski to pewnie valtek który mógł sie rozkalibrować i przez to takie spalanie
Witam.Jako że jestem nowy na forum ale jeżdżę na gazie dobrych kilka lat dam także kilka uwag.Po pierwsze wymień wtryskiwacze.Na forach gazowych nazywają ich elektrozaworami.Zainwestuj w Keihiny,Medy,Hana i inne szybkie wtryskiwacze.Jeśli masz Valteki to niech mechanicy sprawdzą średnicę dysz,zrobia kalibrację.Możesz im podpowiedzieć że firma AC ma swoje wsparcie techniczne,prześlij na ich forum wykres map na benzynie i gazie a także wykres działania sondy lambda o ile podpięli.Najlepiej wymień mechaników i jedź na diagnostykę gazu do innego zakładu.
Pozdrawiam
A powiedzcie mi czy wymieniajac listwe wtryskowa na nowa trzba ja kalibrowac ?
Tak trzeba zrobić autokalibrację nowej listwy wtryskowej ale wymiana to ostateczność, podjedz najpierw do innego gaziaża niech oceni moze coś podpowie i da radę poprawić. No cyba że masz 300 zł na nową listwę którą wymienisz w ciemno.
no za wyczyszczenie, wymiane uszczelnien i kalibracje powiedzial mi 150zl. A sama kalibracja 50zl. W ksiazce serwisowej od gazu jest ze wtryski byly czyszczone co 10tys km i w tym samym czasie wymieniane wszystkie filtry. Teraz juz minelo 10 tys od ostatniej wizyty w serwisie, i wydaje mi sie ze pewnie znowu by trzeba jechac. Chyba ze przyczyna tak duzego spalania jest to ze ostatnio mialem problemy z przeplywka i jezdzilem z bledem oraz swiecaca marchewa od wtryskow. Moglo sie stac tak ze komputer zapisal sobie teraz bledne dane jakie odczytywal w trybie awaryjnym ?
Matko Bosko!!!
kolego dalej nie powiedziałeś jakie masz graty pod maską, jak można Ci pomóc nie wiedzac tego?
Witam.Z tego co doczytałem to najpierw napraw instalację benzynową.Komputer gazu powiela błędy z komputera benzynowego i nigdy nie ustawisz gazu.Chyba prościej nie można wytłumaczyć.Co do autokalibracji to nie jest kalibracja wtryskiwaczy tylko ustawienie mnożnika dla map i ustawienie wolnych obrotów.Przy tej czynności wyjdzie jak pisałem wczesniej czy masz jakies błedy w instalacji gazowej a także na benzynie gdyż w programie pokazana jest praca sondy lambda.Tam wyjdzie czy masz za uboga mieszanke benzyny lub właśnie za bogatą a to wróży za duże spalanie na benzynie i odbija sie duzym spalaniem gazu.Moja rada najpierw sprawna instalacja na benzynie a potem pretensje do gazu.Tak właśnie działa sekwencja.Możesz mi wierzyc czy nie ale na gazie jeżdze od !!!!! kiedy gaz kosztował 80 groszy.Alfę nie mam zagazowanej ale mam Space Stara i Primerę P11 na sekwencji to wiem co piszę.
Pozdrawiam Mirek
Posprawdzalem jakie mam graty pod maska i tak :
Komputer Stag 200-4
Wtryski Valtek czerwone
Reduktor Zavoli Zeta S
I powiedzcie mi bo sprawdzilem dzialanie sondy. Na benzynie sonda pracuje od 0-0.70V a na gazie nie dziala wcale. Wydaje mi sie ze jak sekwencja to sonda powinna dzialac ?