Powodzenia
Printable View
To moja pierwsza Alfa .
Zauważyłem że w porównaniu do poprzednich aut , które miałem o wiele lepiej utrzymuje temperaturę .
Chodzi mi o to że w jeździe miejskiej nie wychładza się szybko w czasie postojów między jazdami.
Mam taką pracę że czasem muszę co godzinę być w innym miejscu .
Jest to dla mnie korzystne głównie ze względu na GAZ.
Praktycznie jest taka ciepła że od razu przechodzi na zasilanie LPG.
- nie piszesz z jakiego roku jest ta twoja alfa ale chyba masz komputer pokłądowy, podaj co on pokazuje.
- a podstawa to tak jak pisali przedmówcy, diagnostyka komputerem.
- tylko nie jakimś w warsztacie examiner tylko programem dedykowanych, alfadiag, FEs, alfaOBD.
- masz wóz 105 CV 1.6, czyli bez wariatora , dla takiego cuda technika jazdy po mieście jest inna niż dla wariatowca.
- jeśli silnik jest sprawny technicznie to nalezy podczas jazdy po mieście dość szybko włączyć wysoki bieg.
- ja po mieście na 105 CV mam spalanie na poziomie 8-9 litrów, a lubie czasami dać w gaz ( tylko jak tym można dać w GAZ !!!!).
- co ja bym zrobił, wydał 49 zł na interfejs, zabrał żonie, dziewczynie, przyjacielowi notebooka i pomierzył parametry.
- na poczatek masz tutaj mały samouczek.
--
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...a_postoju.html
--
- najlepszy program do diagnostyki to ten najtańszy, czyli FES 2.8 oraz alfadiag 3.3.1.0.
- FES-a szukaj w przyklejonym temacie " jtd, nowy program diagnostyczny...
- Alfadiaga szukaj w przyklejonym temacie " ts diag, alfadiag,....", strona 52 na samym dole.
Witam ponownie!
Z samochodem udałem się do ASO, gdzie żadnych błędów po podłączeniu do komputera nie wykryli.
Zauważyłem jednak, że samochód zimą rzadko dochodzi do 90 stopni. Jak już się nagrzeje do 80, to po ruszeniu temp spada do 70. Na światłach znow do max 80, jak rusze to 60-70. Czy to może na coś wskazywać?
Słyszałem, że to wysokie spalanie może być winą nieprawidłowej pracy:
-świec
-termostatu
-przepływomierza
Z tego co widziałem w internecie, termostat 90-170 zł (P.S. Jakiej firmy polecacie, ile może wynieść robocizna?)
przepływomierz bosch 350.
Cen świec nie umiałem znaleźć. To się wymienia wszystkie 8? (bo po dwie na jeden cylinder, tak?) co to są świece żarowe i zapłonowe, czy to to samo?
jakie są objawy niedomagania w/w części - może akurat coś takiego zauważę również w swoim samochodzie i będzie jasne.
Słyszałem, że problem ze świecami, oprócz wyzszego spalania, objawia się również utratą mocy. Ciężko mi jednak powiedzieć, jak jest, bo od kiedy kupiłem alfe, pali tyle, i nie mam porównania.