SG0240 chyba nie ma sensu robić rozrządu bez wymiany wariatora? :))
Printable View
SG0240 chyba nie ma sensu robić rozrządu bez wymiany wariatora? :))
Pompe wody też wymien przy okazji rozrządu
Wymień też uszczelniacz na wale korbowym przy okazji. Akurat jest to groszowa sprawa, a jak nie był wymieniany to może puścic w każdej chwili, a wtedy bez ponownego zdejmowania paska się nie obejdzie.
spokojnie, nie rzucaj takich haseł bo akurat przy zdejmowaniu tego kółka trzeba zachowac szczególną ostroznosc i lepiej go nie tykać jak nic nie cieknie.. tam jest bardzo duzy moment i trzeba miec klucz dynamometryczny do duzych momentow gdzie nie kazdy warsztat jest w jego posiadaniu.. oczywiscie bardzo wazne jest zastosowanie nowej sruby do przykrecenia tego kólka zebatego..Cytat:
Napisał tomkap
Witam,
Więc ja pod koniec marca kupiłem autko Ar 156 2.0 TS i odrazu dałem do majstra do wymiany poszło:
pasek rozrządu + napinacze
napęd wałka wyrównoważającego
pompa wody
wariator
4x wahacze przód (trzeszczały już)
olej(po 1000 km wymiana ponowna, niech sie przepłucze, nie wiem co gość lał wcześniej)
wszystkie mozliwe filtry
termostat
+ cała robocizna za to
Wszystko wyniosło mnie u dobrego majstra (nie ASO) ok 4 tys. zł
Wiem kasa powazna juz ale teraz mam autko wyszykowane i ze spokojem jade nie martwiąc sie czy cos sie nie rozleci :D
Kupując AR wiedziałem ze trzeba będzie włozyc coś....dlatego kupiłem młodszego o 2 latka i wyszykowałem zamiast kupic 2000 rok i nie miec na remoncik, bo są rzeczy które poprostu TRZEBA zrobic w tych autach jak po raz pierwszy na nie wsiadasz...tym bardziej jak nie wiesz do końca czy ten ktos pilnował wszystkiego.
Pozdrawiam
Spokojnie... kolega chyba za mało miał do czynienia z mechaniką w praktyce. Koło pasowe wcale nie jest mocno przykręcone i jest na wpuście. Ponadto śruby nie trzeba nowej jeśli gwint jest dobry. Każdy mechanik sobie z tym poradzi.Uszczelnacz warto wymienic bo kosztuje grosze a jest to kilkanaście minut pracy. Może to oszczędzić wydatków w przyszłości. Mi akurat puścił kilka tygodni po wymianie rozrządu i od nowa musiałem pasek zdejmować.Cytat:
Napisał Alfista
Mozecie napisac gdzie we Wroclawiu jest naprawde dobry serwis w ktorym bede mial pewnosc ze wymienia mi fachowo rozrzad???
Ile taka przyjemnosc moze kosztowac?
Pozdrawiam!
Na ul. Partynickiej jest taki warsztat, tel. 071/795-77-37 - uważam że są dobrzy, specjalizują się w alfach i fiatach.
nie ma dobrych warsztatów, każdy ma swoje wpadki.
akurat ten warsztat dał mi rolke plastikowa zamiast metalowej, przeciągnął poza max. na napinaczu oraz przestawił rozrząd na wałku ssącym o jeden ząbek.
przypadek, zły dzień a może nowy pracownik w pracy.
raczej nie , za duzo tych wpadek.
ja polecam warsztat na Karkonoskiej 7, tel. (071) 33-999-68, maja tylko jedną wadę nie montują poliuretanów.
- jeszcze jest warsztat na ulicy Paprotnej 8 tel. 602 -303-321
- oraz warsztat na ulicy Gnieznienskiej tel. 0 601 775-325
- nie miałem okazji przetestować specjalistów z tych dwóch ostatnich lokalizacji.
proponuje przy naprawach czasem zajrzec do instrukcji..Cytat:
Napisał tomkap
wiec jak podejdzie do tego mechanik co mysli ze jest taki mały moment jak na przykład w tdi przy tym kole to na bank masz po paru miechach zerwany klin i kolizje w silniku..
ponowne uzycie tej sruby prowadzi do zerwania jej plastyczności i moze pęknąć.. tak samo jak niewłaściwy moment jej dokręcenia..