Czujnik temperatury został stary bo nie wiedziałem czy go wymieniać czy nie. Jeśli chodzi o markę termostatu to jeśli nie Vernet to jaki najlepiej byłoby założyć?
Printable View
Czujnik temperatury został stary bo nie wiedziałem czy go wymieniać czy nie. Jeśli chodzi o markę termostatu to jeśli nie Vernet to jaki najlepiej byłoby założyć?
ja tam kolejny raz wsadziłem vernet do kolejnej alfy i jakoś zawsze było ok
( profilaktycznie wymieniam zawsze wraz z czujnikiem bo on kosztuje tylko ok 30zł i mam wtedy cały kpl nowy )
też mam tak jak kolega
masz nie domknięty delikatnie termostat, dlatego jak jedziesz przedostaje się z dużego obiegu z chłodnicy płyn który jak jedziesz jest chlodzony przez powietrze
vernety są do pu.y
Ja miłem taką historię w TS wymieniłem po zakupie na Verneta i było ok temp. 90 st i jechana. Po zakupie JTD ta sama historia - zero grzania, więc standardowa wymiana termostatu także na Verneta (bez czujnika) i tu problem bo temperatura rośnie średnio po 8 km na obrotach 3-4 tyś do 70 st. i tak się utrzymuje chyba, że samochód postoji parenaście minut wtedy temperatura rośnie do 90 ale zaraz po ruszeniu spada. I tu zachodzę w głowę czy to:
a) termostat
b) czujnik
c) czy to moze przekłamania wskaznika wewnętrznego
Co do termostatu mam mieszane uczucie jednak po wymianie temperatura rośnie a przed wymianą nie rosła wcale. Nie mam jak sprawdzić na kompie temperatury rzeczywistej do tej ze wskaźnika wewnętrznego. Czy kto wie gdzie można kupić sam czujnik? - jakiś link, itp.
Wymień czujnik jeszcze jak kolega Bocian radzi i zobaczysz co się będzie dziać wtedy.
ja sprawdzałem na kompie i czujnik jest u mnie ok
na 3 termostaty w tym do dwóch TS i jednego Tico ;), vernet zachowuje się tak samo, czyli źle
może pech, ale kupowane w 3 różnych sklepach na przełomie ostatniego roku
U mnie Vernet był w kilku autach i jest aktualnie w 3 Audi w rodzinie i zero problemów jak do tej pory.
zakładałem 3
w tym 2 do swoich alf
i u mnie są ok
:lol:
ale tak jak powyżej pisałem - zawsze zakładałem wraz z nowymi czujnikami temp ( bo koszt niewielki a pewność jest , taki np behr tak polecany przez innych jest sprzedawany wraz z czujnikiem i między innym dla tego też cena jego jest nieco wyższa )
to ja nie wiem... może do czestochowy importują wadliwe :D