Zobacz co pokaże po przejechaniu 100km.
Printable View
Zobacz co pokaże po przejechaniu 100km.
A tak w ogóle to słyszałem że jak ktoś przekręci licznik i w liczniku będzie zapisany inny przebieg niż w sterowniku silnika to będzie mrugać licznik tz. przebieg na liczniku. A moim zdaniem jak ktoś chce przekręcić licznik to cofnie i na licznikach i w sterowniku silnika więc pewności nigdy nie ma:P
Bzdurę słyszałeś.
Zresztą w 147 zegary a ECU to dwie różne wartości
Obecnie i pełna wersja FES i AlfaOBD daje możliwość "korekty" wskazań wyświetlacza na zegarach.
Co prawda w FES ta procedura jest umieszczona w celu ustawienia wskazań zegarów po ich wymianie na nowe z ASO które wskazują przecież ZERO
Jest także napisane że można ustawić jedynie wartość nie mniejszą niż wyświetlana obecnie. A prawda taka że dowolną.
Zerowanie ECU to zupełnie inna bajka. Można to wykonać w ASO ale jedynie wtedy gdy jego wartość jest nie niższa niż 200km - np w przypadku kiedy nowe auto było dostarczane do salonu i trzeba było ustawić przebieg z np 100km na 0km i wydać klientowi.
ja wiem jaka jest różnica między cofnięciem Ecu a licznika ale przecież jest też możliwość cofnięcia przebiegu w ECU np z 250 na 160 tyś .Tylko trzeba posiadać odpowiedni sprzęt.
Mało kto tak naprawdę do ECU zagląda.
Thomson87, mam to samo Alfka 147 1.9 16v 126 KM z 2005 roku - mam pełną dokumentację przebiegu a ODO w FES pokazuje "0".
Duzo było o tym pisane na forum, poszukaj i się nie przejmuj :)
POZDR
DF
Kol. czaja18 ma rację...zrobię trochę kilometrów i porównam co się dzieje..mam to w nosie ile pokazuje hodometr...kierownica nie wytarta , wnętrze czyste....i nie zniszczone...sprawdzę jak tam turbina , postaram się uzbierać kasę na rozrząd ...i dwa latka będę się cieszył autkiem. Dzięki wszystkim za sugestie ...choć i tak wiem że ustalenie przebiegu to loteria. Jeśli ktoś z kolegów miałby linka do nowszej wersji FESa to ślicznie proszę na priva...chcę przerobić autko na domykanie szyb z pilota.Pozdrawiam..temat uważam za zamknięty:).