-
To jak intercars to pewnie Moog'a. A wymieniałeś najważniejszą rzecz: tuleja WAHLIWA- pływająca zwrotnicy?? Za kąty to w 70% ona odpowiada. A i jeszcze 4 poduchy belki, których nie wymieniałeś.
Dod. A tuleja piasty widzę już, to ta do zwrotnicy. To jednak masz wszystko TEDgum'a z intercars'u.
-
Też mi się wydaje że to Ted guma wszystko jest, a to pewnie ta sama jakość co fast heh:)
-
Panowie, o czym Wy mówicie? Przecież do tylnego zawieszenia nie ma praktycznie żadnej alternatywy do Tedgumu. Mozna kupić Lamfordera na zwrotnice, ale innych tulejek ta firma nie robi. TRW to można sobie kupić całe tylne wahacze (chyba, bo na rynku takich nie widziałem). TRW ani Fast nie sprzedają tulejek do tylnego zawieszenia.
Dodam, że ja przejeździłem po remoncie 40 tys (po drodze wymieniałem tuleje wahliwe na zwrotnicy i łączniki stabilizatorów). Na wiosnę robię znowu kompletny remont.
-
tuleje pływające zwrotnicy na pewno robi TRW, ponieważ sam takie mam :)
-
podsumowując
WAHACZE DOLNE
tylne zawieszenie ma wahacz dolny który ma dwie tuleje ( w tym jedna pływająca) . Zamienniki oferuje tylko TED GUM ale ich jakość nie powala. Alternatywą są tuleje poliuretanowe ALE montujesz obie zwykłe ( nie ma pływającej z poliuretanu) i na pewno ma to jakiś wpływ na kąty i zbieżność chociaż Ja póki co żadnych wad tego rozwiązania nie zauważyłem. Trzecią opcją do wahaczy dolnych jest kupno nowych w ASO - ale cena zabija....
TULEJA PŁYWAJĄCA W ZWROTNICY
oryginalna jest z TRW. I jest ich sporo na allegro. Pasuje tez tuleja z MERCEDESA jakiegoś i jest ona z LEMFORDERA. Również znajdziesz na allegro.
ŁĄCZNIK PIONOWY
Ja zakupiłem zamiennik z DELPHI a Auto Partnerze albo Intercarsie. Oryginał TRW również na allegro.
ŁĄCZNIK STABILIZATORA
j.W
WAHACZ GÓRNY TZN "BANAN"
Oryginał i w nic innego bym nie szedł bo zamieniki maja trochę inne parametry a ten wahacz dość mocno wpływa na kont pochylenia kół. ( ale największy wpływ ma tuleja pływajaca w zwrotnicy)
GUMY STABILIZATORA ( te na belce)
też TED GUM albo dopasować z czego innego. Ja mam ted gum i smiga.
GUMY NA BELCE
tego nie wymieniałem ale na forum jest temat i chłopaki dopasowywali z innym aut.
DRĄŻKI DO USTAWIANIA ZBIERZNOŚCI
ja ich nie wymieniałem bo były dobre - ale sa drogie
Jak chcesz żeby było raz a dobrze kup wszystko na raz i zrób porządnie. Póxniej każda ingerencja w zawias to znowu zbieżność itd. I nie oszczędzaj uwierz mi i kolegom którzy to juz robili zaoszczędzisz to na bank wydasz 2 razy. i jednak radziłbym sie skupić na TRW. Ja jakoś wydałem na części 1400zł wymieniłem sam i później zbierzność
-
jeszcze co do tylnego zawiasu i Lemfordera - są łączniki stabilizatora, "banany" już nie produkowane. Jakość chyba najlepsza jaka dostępna, tylko ciekawe jaka cena i gdzie to dostać.
-
tuleje wachliwe wytrzymują max 30tys.. w czerwcu zmieniałem a niedawno (zrobiłem juz 20tys) przy zdejmowaniu koła z ciekawosci odkreciłem to krotkie ramie wahacza od belki zeby zobaczyc czy ta duza tulejka tedgum ma juz luzy i sie okazało ze juz 2mm spokojnie sobie lata
-
dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi :) Wiosną zabieram się za to :)
-
1 załącznik(i)
Odgrzewam temat. Mam pytanie do tych, którzy remontowali już zawieszenie z tyłu.
Mianowicie zauważyłem,że oprócz standardowych elementów zużyły mi się tulejki amortyzatora. są luźne, luz wyczuwalny jest ręką. chodzi o te tulejki które są w amortyzatorze na dole, gdzie łączy się on ze zwrotnicą i wahaczem górnym. Okazuje się że takie tulejki można dostać, robi je polski TEDGUM. Jeszcze tego nie rozbierałem,dlatego chcę uniknąć niespodzianek .
Pytanie: jak wygląda wymiana tych tulejek ? trzeba wyciągać amortyzator ? Potrzebna prasa, czy da się je jakoś wcisnąć ?
-
Jak ktoś z was potrzebuje to mam troche taniej cześci do naprawy zawieszenia : http://www.forum.alfaholicy.org/czes...ra_taniej.html
Sorry za OT