powtorzylem test na cieplym silniku:
na cieplym
1 wtrysk (liczone od strony rozrzadu) 20ml
2 wtrysk 5ml
3 wtrysk 20ml
4 wtrysk 6ml
na cieplym widace ewidentnie ze strzykawki 1 i 3 szybciej sie napelniaja niz wczoraj
Printable View
powtorzylem test na cieplym silniku:
na cieplym
1 wtrysk (liczone od strony rozrzadu) 20ml
2 wtrysk 5ml
3 wtrysk 20ml
4 wtrysk 6ml
na cieplym widace ewidentnie ze strzykawki 1 i 3 szybciej sie napelniaja niz wczoraj
kolego po jakim czasie masz te wyniki ? 3 min ?
oj na cieplym silniku moze z minuta
na zimnym okolo poltorej do dwóch
z tego co ja wiem to tam gdzie jest najmniej paliwa w strzykawce to leja... bo w strzykawce jest paliwo którego nie przepali wiec wniosek z tego taki ze im więcej przeleje do strzykawki to mniej da do cylindra a im mniej do strzykawki to da bogatsza mieszankę... nie kopci Ci trochę?? chociaż nie sadze żeby przez wtryski jakoś telepotalo autem i żeby obroty falowały... a czujnik obrotów silnika (czujnik położenia wału) sprawdzałeś czy nie jest uszkodzony??
hmm a dzwonilem do chyba 3 serwisow zajmujacych sie wtryskami i mowili wszyscy zgodnie ze te co wiecej daja paliwa to leja.
Jeśli leje to mniej wraca na przelew. Proste...
Chociaż mimo wszystko wartości korekt wtrysków by się przydały...
W silnikach CR jest inaczej z tym "laniem wtrysku". Ilością, ciśnieniem, czasem podawanego w danym momencie paliwa do silnika w zależności od wielu czynników steruje ECU.Wtryskiwacz niesprawny zamiast żądaną dawkę paliwa rozpylić w silniku na skutek swojej wew. nieszczelności nadmierną ilość paliwa wypuszcza do przelewu i stąd w niesprawnym wtrysku na jego powrocie pojawia się większa ilość paliwa niż w sprawnych. Rozbieżności w przelewie do 30% m-dzy poszcz. wtryskami koryguje ECU. W przypadku dużych nieszczelności wtryskiwaczy pompa wys. ciś. nie jest w stanie wytworzyć żądanego ciś i zimnego silnika nie odpalisz, lub po nagrzaniu zgaśnie.
aha czyli w CR musi przelać jakąś tam określoną ilość tak?? i na wszystkich wtryskach równo... ja jak robiłem test 2-3 mies temu to przez ponad minute (nie pamiętam czy na zimnym czy ciepłym) w strzykawce miałem coś nie pamiętam dokładnie ale chyba ponad 10ml ale nie więcej niż 20ml więc raczej ja mam sprawne bo na wszystkich równo niemalże było
Na forum Mondeo jędrekmak opisał zas. działania i niedomagania ukł.wtr. CR. Masz czas to poczytaj, dużo się dowiesz.
http://forum.fordclubpolska.org/show...t=76185&page=5
dzięki w wolnej chwili zajrzę:) ale wracając do problemu kolegi to wtryski 2 ma do wymiany i przez to obroty falują bo silnik nierówno pracuje...
a co do EGR to jak masz całkowicie zaślepiony to stąd ten błąd tez miałem zaślepiony całkowicie i błąd miałem teraz mam częściowo i jest ok aby go wcześniej wyczyściłem wymyłem ultra mytem i rozruszałem na WD40 i działa jak należy patrzyłem pod kompem, oczywiście cewkę odkręciłem...