-
Mam takie pytanko.
Czy "łomotanie", które opisujesz ustaje, gdy wciśniesz pedał sprzęgła?
U mnie występują podobne dźwięki jak u Ciebie. Na szczęście (albo niestety) na tyle rzadko, że mechanik nie jest w stanie zdiagnozować problemu...
Zadałem kiedyś pytanie na forum odnośnie mojego problemu. Padły sugestie, że taki dźwięk może wydawać półoś lub poduszki silnika/ skrzyni biegów...
-
Nie, łomotanie nie ustaje po naciśnięciu sprzęgła. Przyspieszam - wszystko jest okej. Puszczam gaz/naciskam sprzęgło/jest na luzie - łomocze. Oczywiście nie zawsze, czasem jakoś jest cicho, ale zazwyczaj jest to dosyć nieprzyjemny dźwięk dla miłośnika samochodów ;) Jutro może się uda sprawdzić w warsztacie. A, i jak to jest - bo kupiłem samochód w środę w zeszłym tygodniu, a już w niedzielę wieczorem zaczęły się te problemy. Dodam, że wcześniej wszystko było okej, w sobotę założyłem zimówki, też było okej, a zrobiłem ok. 150 km na nich przez weekend. Jednak właśnie wracając do domu w niedzielę coś zaczęło hałasować. No i jak to jest prawnie, wada ukryta czy coś takiego? Dopiero kilka dni go miałem, sprzedający mówi, że nic się u niego nie działo, wymienił sprzęgło niedawno, no ale ewentualna (oby nie) wymiana skrzyni biegów jest bardzo kosztowna - jakie mam prawa w takiej sytuacji? Dostanę kasę od sprzedającego na naprawę?
-
W umowach zazwyczaj są zapisy, że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym pojazdu i przyjmuje go do wiadomości. Tak że może być ciężko z odzyskaniem jakiś pieniędzy, takie jest moje zdanie
-
To używany samochód i trzeba mieć na uwadze, że w każdej chwili może się coś popsuć. Pytanie tylko czy sprzedający o tym wiedział i czy w jakiś sposób zataił ten fakt, czyli ukrył wadę. Bardzo trudne do udowodnienia.
-
Koła po zmianie opon dobrze dokręcone?
-
Okej, wymieniony został krzyżak w skrzyni biegów, który miał być rozwiązaniem tego problemu i nic się nie zmieniło :/ mechanicy nie wiedzą, co to może być...