Ja tak troszkę zbaczając spytam czy da się wyjąć czujnik ze zderzaka nie zrzucając go bo padł mi jeden czujnik a nie uśmiecha się teraz w zimnym garażu siedzieć grzebać zdejmując zderzak?
Printable View
Ja tak troszkę zbaczając spytam czy da się wyjąć czujnik ze zderzaka nie zrzucając go bo padł mi jeden czujnik a nie uśmiecha się teraz w zimnym garażu siedzieć grzebać zdejmując zderzak?
Możesz dać linka do tematu z informacją o rzekomej możliwości włączenia tej funkcji?
Podobna sytuacja jest z domykaniem szyb (bodajże od 2008 roku funkcja ta nie działa ze względu na przepisy UE), autor FESa zapowiedział, że doda w programie możliwość włączenia tej funkcji, ale na razie postępu nie widać...
Bodajże od FESa w wersji 3.2 da sie uaktywnić interejs graficzny dla opcji czujników tylko tył. Ja tak właśnie zrobiłem u siebie. Robi się to w menu PROXI. Należy pamiętać, aby po aktywacji dokonać "PROXI alignment" (chyba tak się to pisze, nie mam teraz FESa pod reką aby to sprawdzić). NA wyświetlaczu pojawia się inetrfejs taki sam jak w przypadku czujników przód-tył, ale tylko w przypadku gdy wrzuci się "R". Wolna jazda do przodu nie powoduje uaktywnienia wyświetlacza. Natomiast z własnego przypadku widzę, że to co wyświetla się na wyświetlaczu nie zawsze koresponduje z miejscem przeszkody z tyłu, tak więc polegam na brzęczyku.
Sorry za OT ale o co chodzi właściwie z tymi przepasami UE odnośnie domykania szyb ?
A 159 nie było zabezpieczenia typu, że jeśli szyby za wcześnie napotkają na duży opór wtedy automatycznie się cofają. Kiedyś coś takiego np w Toyotach.
Zgadza się jest takie zabezpieczenie - przed przygnieceniem (ale podobno nie we wszystkich wersjach)
A więc na szybko.
Dzisiaj chciałem sobie wyłączyć spryski reflektorów - bo płyn zszedł mi w 3 dni. Wyłączyłem w body komputerze spryskiwacze, przy okazji włączyłem wizualizacje czujników parkowania. Na koniec przeprowadziłem osiowanie "PROXY" (opcja najniżej). Potem zgodnie z tym co pojawiało się na ekranie wyłączyłem zapłon. I przy ponownym odpaleniu przy wstecznym pojawił się między zegarami obrazek auta i graficzna prezentacja zbliżania do przeszkody :) Wizualizacja zawiera tez przód mimo że nie mam czujników. Ale tył działa :)
Panowie a pytanie z innej beczki czy wszystkie alfy mają w belkach czy tam wzmocnieniach zderzaków seryjnie otwory pod czujniki cofania??? chcę założyć na tył i na przód ale gość robił problemy że się nie da bo w belce przód trzeba wiercić i że to i tak nie bezie działać bo w 159 nawet niby seryjnie nie było czujników z przodu... co za gość... jak to jest???
Otwory pod czujniki są w zderzakach i wzmocnienia nie maja tu nic do rzeczy. Jedyne co z przodu są inne absorbery (piankowe) uderzenia (łatwo wymienialne).