-
Ciekawe, ja się jeszcze nie spotkałem z wahaczem TRW, który nie miałby odpowiedniego oznaczenia. Ostatnio prowadziłem już na ten temat małą debatę na forum i postanowiłem to sprawdzić - akurat na dwóch kompletach wahaczy górnych.
Były one w workach TRW - oznaczenia JTC919 i JTC920.
Na samym odlewie był znaczek TRW - oznaczenia Ricambi zeszlifowane.
Sworzeń TRW, tuleje BOGE.
Spotkałem się natomiast z wahaczem w opakowaniu Fiat/Alfa/Lancia nie mającym ani tulejek BOGE, ani sworznia TRW. Miał natomiast właściwy odlew ze wszystkimi oznaczeniami Ricambi. Zatem nie wiem jak to mam rozumieć.
Kolego DamianS, masz jakieś negatywne doświadczenia z regenerowanymi sworzniami?
Pytam, ponieważ po poprzednim właścicielu został mi komplet zregenerowanych dolnych wahaczy. No i z racji tego, że rozważam także poliuretan, owa regeneracja może okazać się także przydatna w przyszłości. Podobno firma regenerująca chwaliła się żywotnością dwukrotnie dłuższą od oryginalnego sworznia, w co akurat nie chce mi się wierzyć.
-
Wpadki zdarzają się w najlepszych rodzinach :) Być może TRW zrozumiało błąd nastąpił back to basic. Oby.
Nie mam w tej chwili na półce TRW do 156 – nie mogę sprawdzić. Ostatnio zdecydowanie większym zainteresowaniem cieszą się tańsze produkty.
Mam wahacze do 159 – obejrzałem sobie dolne i górne – na wszystkim jest oznaczenie TRW.
Co do regeneracji sworzni – unikam takich tematów więc trudno mi się wypowiadać na ten temat – nie mam doświadczenia. Sworzeń wahacza jest elementem odpowiedzialnym za bezpieczeństwo. Wolę zaufać znanym masowym producentom.
Regenerację elementów zawieszenia robiłem raz w Maserati Ghibli V6 Bi-Turbo ze względu na tragiczny dostęp do jakichkolwiek części.
-
ja zaś założyłem delphi i jestem zadowolony-odpukać. . .
-
Ile przejechane na Delphi ?
-
kurcze i tu mnie masz-7 tyś
-
Daj znać jak przejedziesz 15 - 20 tysi :) Nie miałem do czynienia z Delphi. Jestem ciekaw opinii użytkownika.
-
U mnie mam z przodu tulejki Delphi oraz regenerowane sworznie. Nalatane już ponad 20 tys km i nic sie nie dzieje, z tym ze po Polsce może 2 tys km zrobiłem.
-
Mnie też będzie czekała na po zimie wymiana górnych wahaczy (luz i skrzypienie).
Ostatnio się zdziwiłem, że można kupić za 170zł lewy i prawy wahacz firmy QAP na allegro.
W starszych wątkach TRW jest mocno promowane, szczególnie wersja z BOGE, której od jakiegoś czasu nie ma na allegro.
(Wersja BOGE 240zł 1 sztuka i wersja bez BOGE 170zł)
-
Jak już wspomniałem - u mnie wersja z Boge jest, a i cena atrakcyjniejsza od 240
-
TRW produkuje większość wahaczy na pierwszy montaż dla całego koncernu FIAT.Bez wątpienia jest to dobra firma więc jak kochasz to płać :)