-
U mnie przytrafia się kiedy zostawię samochód na dworze na całą noc i zazwyczaj jak mam wyłączone światła, znaczy: Przeciwmgłowe włączają się wtedy gdy podczas odpalenia silnika mam wyłączone a włączam dopiero po uruchomieniu. Jak zostawię światła na automacie to chyba nie miałem przypadku żeby były włączone przeciwmgłowe tylne ;)
-
-
Mam na myśli że na włączonych światłach. Jeśli masz włączone światła mijania i zgasisz silnik to światła również się gaszą, a po przekręceniu stacyjki zapalają się. Jakoś tak przypadkiem nazwało mi się automatem, przepraszam ;)
-
A to ciekawe czemu tak się dzieje. Przecież do przeciwmgielnych jest osobny wyłącznik i sposób włączania świateł mijania nie powinien mieć na to wpływu.
-
Ja też tak mam, nawet chciałem dziś taki temat też założyć ;) Ja myślę,że ma to na pewno jakiś związek z temperaturą niższą na zewnątrz, pewnie czujnik temperatury ma podstawy do myślenia,że może być mgła- jak się wyłączało auto, to było nagrzane i prawdopodobnie większa temperatura na zewnątrz. A rano przy zapalaniu jest zimna i na dworze też jest zimno i może dlatego.
A być może to tylko moje domysły i nic z tego nie jest prawdą ;)
-
Hehe :P Sądzę że było by zbyt pięknie żeby taka technologia była zastosowana w naszych Alfach :P
-
Ale ja zauważyłem że tak to działa ;) W jakiś sposób są połączone komputer posiada algorytmy które trzeba spełnić aby światła zostały zapalone, mianowicie:
Przeciwmgłowe przednie możemy zapalić tylko jeśli światła są włączone mijania lub pozycyjne.
Przeciwmgłowe tylne można włączyć tylko jeśli zapalone są pozycyjne+przednie przeciwmgłowe lub na zapalonych mijania. Jeśli mamy zapalone mijania można użyć tylnych bez potrzeby włączania przednich.
Natomiast jeśli mamy zapalone mijania i tylne przeciwmgłowe i przekręcimy manetkę na pozycyjne to przeciwmgłowe tył się wyłączy ;)
Czyli w jakiś tam sposób są połączone ;)
-
takiego sposobu załączania wymagają przepisy ruchu drogowego.
-
Moja pikna też sobie lubi w zimę poświecić mgłowymi i zawsze się dziwię co tu takiego kolorowego mi na desce się świeci z przerażeniem sekundowym ;)
-
u mnie to samo , najcześciej po nocy na dworze , zapalam silnik,włączam światła a tylne przeciwmgłowe same się włączają. Taka magia.