-
Dobra to wróćmy do początku:
1. Czy czujnik na pedale hamulca jest na pewno dwuobwodowy?
2. Jeśli jest, to czy obie pary styków są typu NO (zwarte- NC, czy rozwarte- NO, w położeniu normalnym), bo zdarzają się różne kombinacje?
3. Czy na pewno masz wszytko prawidłowo podpięte, zgodnie ze schematami z Elearn'a dla twojego rocznika?
Na moje oko masz problem z czujnikiem hamulca, nie odpowiedni typ lub uszkodzony.
-
Wszystko podpięte dobrze, według schematu. Znalazłem już problem, zdemontowałem czujnik hamulca i nie ma on pinu nr 3. Konieczny jest zakup nowego czujnika, czy można to jakoś obejść? W jaki sposób on powinien działać? Daje sygnał dopiero po wciśnięciu, czy cały czas?
-
Czyli dobrze zlokalizowałem problem...
Czujnik do tempomatu ma dwa styki zwierne (tak wynika z Elearn'a), tzn. przenoszą po wciśnięciu pedału hamulca. Możesz to spróbować obejść podłączając do jednego styku dwa kable.
-
Dzięki za pomoc, spróbuję tak zrobić.
---------- Post added at 15:53 ---------- Previous post was at 14:43 ----------
danus77 zmostkowałem piny 1 i 3, cały czas wywalało błąd. Później zmostkowałem piny 2 i 3,czyli sygnał ciągle jest podawany do ECU, błąd zniknął i nie powraca. Możliwe żeby tak miało być?
-
Zaraz, zaraz...dopiero co pisałeś, ze nie masz pinu 3 w czujniku.
Lecąc dalej to alfy w twoim roczniku miały czujnik z podwójnym stykiem rozwiernym 3-pinowe, potem wprowadzili podwójne rozwierne 4-pinowe (różnice w zasilaniu),a po lifcie z podwójnym stykiem w tym jeden zwierny (dla świateł) i jeden rozwierny (dla tempomatu). Twój komp zachowuje się jak komp poliftowy i to mnie zastanawia.
-
W kostce od czujnika mam 3 kable i zwierałem piny w tej kostce, nie w czujniku. To jaki ja mam czujnik? Czy przez to moję podłączenie nic się nie uszkodzi?
-
2 załącznik(i)
nic nie uszkodzisz bo tam wszędzie potrzeba +12V i tyle podajesz. Jest tylko jeden sposób na sprawdzenie jaki czujnik jest Ci potrzebny. Podepnij styki 1 i 2 normalnie do czujnika a do styku 3 podaj na stałe +12V ale w taki sposób, abyś mógł podczas jazdy rozłączyć. Potem wsiądź do auta i udaj się na przejażdżkę, w trakcie której załącz tempomat i spróbuj na nim chwilę pojechać. Jeśli zadziała, to w trakcie jazdy na tempomacie odłącz zasilanie na pinie 3. Jeśli auto zacznie zwalniać bo wyłączył się tempomat i nie zaczęło walić błędami, to o dziwo potrzeba ci czujnik od wersji poliftowej (brzmi to tak dziwnie, że sam mam duży znak ?) Edit: W Elearn'ie jest błąd w schematach. Jeśli przyjrzeć się na moduł I30 (czujnik pedału hamulca). Jest tam tak:
Załącznik 42340
A potrzebny w twoim przypadku czujnik musi działać tak jak na poniższym obrazku. Masz tam jednocześnie numery referencyjne Fiata i Alfy:
Załącznik 42339
-
danus77 wielkie dzięki za pomoc. Jak podłącze taki czujnik i tempomat będzie działał, to po naciśnięciu hamulca zanik napięcia na pinie 3 będzie sygnalizował wtedy wciśnięty hamulec, może znowu wywalić błąd i tempomat już nie uruchomi się ponownie. Jutro spróbuję podłączyć tak jak to opisałeś wcześniej i zobaczę co będzie się działo.
-
Kolego twardy11,
to łatwo sprawdzisz próbnikiem żarówkowym, przy włączonym zapłonie i zwolnionym pedale hamulca na nodze nr 3 (przewód czerwony - tej do tempomatu) winno być 12V, po naciśnięciu winno znikać i pojawić się na nodze nr 1 tej do sterowania świateł stop.
-
stanlizak, o to chodzi że ja nie mam tego czujnika.
danus77 pociągnąłem kable od czujnika nr 2 i 3, nie wywaliło żadnego błędu, tempomat się włączył, po rozłączeniu kabli wyłączył się, czyli zareagował tak jakby hamulec był wciśnięty i też nie wywaliło żadnego błędu. Po ponownym podłączeniu kabli mogłem znowu włączyć tempomat. Muszę więc mieć czujnik od wersji FL. Jeszcze raz dzięki za pomoc.